Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeni fosilni ostaci pingvina veličine čoveka

Fosilni ostaci pingvina veličine čoveka otkriveni su na Novom Zelandu, saopštio je u novozelandski nacionalni muzej Te Papa, a to otkriće će promeniti razmišljanje naučnika o evoluciji ptica.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Fosil je nađen u steni za koju se procenjuje da je stara između 55 i 60 miliona godina na plaži Južnog ostrva.

Alan Tenison, istraživač i kustos novozelandskog muzeja Te Papa u Velingtonu, otkrio je prvi deo kostura 2004. Međutim, izvlačenje kostiju, koje formiraju nepotpuni kostur, iz stene moralo je da pričeka do 2015. godine kada je postala dostupna tehnologija za to.

Otkrijte i Zašto pingvini ne lete?

Na temelju veličine kostiju naučnici procenjuju da je pingvin bio visok 165 centimetara, što je prosečna visina čoveka, i da je imao 100 kilograma. Današnji najveći pingvin, carski pingvin, visok je 110 centimetara i težak 23 kilograma.

Tenison je rekao za Radio NZ da taj fosil ima ogromnu globalnu važnost budući da dolazi iz razdoblja nakon što su izumrli dinosauri i pokazuje da su divovski pingvini bili među prvima koji su se razvili, što do sada nije bilo poznato.

Nova vrsta nazvana je Kumimanu biceae - "Kumimanu" znači "čudovišna ptica" na maorskom jeziku, a "biceae" je u čast Beatris Tenison, poznatoj kao "Bice", majci glavnog istraživača Tenisona.

Saznajte i Kako je moguće da se pingvini ne zalede?

Taj projekat, u koji su bili uključeni naučnici iz Novog Zelanda i Nemačke, objavljen je u online časopisu Nature Communications.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka