Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nišlije napravile robota koji nosi lekove, vodu i prati zdravlje

Hranu, piće i lekove korisnicima domova za stare u Kini uskoro bi mogao da donosi robot koji je "oživljen" u Laboratoriji za robotiku Elektronskog fakulteta u Nišu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Robota spemnog za masovnu proizvodnju je, prema ideji investitora iz Švajcarske, razvio sedmočlani tim studenata, asistenata i profesora.

Kako su ispričali za Anadoliju, ovaj robot može da prati zdravstveno stanje korisnika. Može da se poveže sa "smart" senzorima za merenje temperature ili krvnog pritiska, da beleži podatke i o tome obaveštava lekare.

Uz to, može da služi i za komunikaciju, ima mali frižider za čuvanje lekova, kao i lampu.

Njime se upravlja pomoću android aplikacije instalirane na telefonu ili tabletu.

"Robot ima lokalizovanje u prostoru, zna svoju poziciju. Može da se kreće po sobama, da donosi lekove, može da služi i kao vrsta poslužavnika, da nosi kafu, vodu, bilo koje piće, hranu. Jedan od zahteva je bio da se, ako mu se stavi čaša sa vodom, kreće na taj način da se voda ne prospe“, priča asistent Vladimir Mitić, koji je radio na razvijanju robota.

Dizajn i namenu osmislila je privatna investitorska kompanija, dok je niški tim budućih i sadašnjih inženjera elektronike zaslužan za to što robotom može da se upravlja i što može da se kreće zaobilazeći prepreke i da stane kada „vidi“ da će izgubiti tlo - na primer, ispred stepenica.

Saznajte i Da li su roboti budućnost?

"Ovaj robot je nastao kao jako dobra ideja koju su imale naše kolege iz Švajcarske, a koji su probali da preko jedne američke kompanije angažuju razvoj. Međutim, iz različitih razloga nisu mogli, onda smo se mi uključili u tu priču i za 6 meseci smo dokazali da robot može da se napravi za 1.500 evra i da može lepo da radi“, kaže profesor Goran S. Đorđević.

Upravo je "razumna cena", razlog zbog kog je posao pripao baš niškom Elektronskom fakultetu, a ne konkurentima iz Kine koji su takođe pregovarali sa investitorom.

"Njihova je želja bila da napravimo robota za razuman novac. Limit je bio jako nizak. Sve vreme smo morali da se povlačimo ispod tog limita. Prvi prototip je razvijen samo da bi se dokazao koncept da je moguće da za mali novac, sa komponentama koje se nalaze u radnjama, možemo da napravimo robota sa istim funkcionalnostima koje ima i profesionalno pravljeni robot od dvadesetak hiljada evra", objašnjava profesor.

A da bi se postigla tako niska cena, niški tim je sam pravio svaku matičnu ploču, kreirao unutrašnji sistem upravljanja i razvio svu elektroniku, drajvere, mikrokontrolerske ploče i softver.

"Jedino što smo kupili su baterija, motori i senzori. Najveći izazov je bila upravo potreba da se jeftina mehanika kompenzuje dobrim algoritmima i taj deo smo uradili jako dobro. Robot ne treba posmatrati samo kao veliku konzervu. On je deo sistema za lokalizaciju i deo sistema za komunikaciju sa drugim robotima", dodaje profesor Đorđević.

Pogledajte i 10 najinteresantnijih robota u istoriji

Šest robota, koliko ih je do sada razvijeno na Elektronskom fakultetu u Nišu, vlasništvo su investitora čiji je sledeći korak da ih testira na delu.

Sagovornici ne otkrivaju ime te kompanije jer je to, kažu, poslovna tajna, ali otkrivaju plan investitora da započne masovnu proizvodnju.

Ovaj uspešan posao je iskustvo značajno za sve u niškom timu.

"Svakog dana smo učili nešto novo. Najveći izazov je bio raditi na navigaciji, i da usput obezbedimo da može sam da se kreće u prostoru", kaže Vladimir Sibinović, saradnik na Elektronskom fakultetu.

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka