Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija koja je zbunila i naučnike: Na Antarktiku se pojavila rupa veličine Srbije

Nakon 40 godina na Antarktiku se ponovo pojavila ogromna rupa, a naučnici i dalje pokušavaju da otkriju uzrok nastanka.

 Izvor: Foto: Profimedia

Ogromna rupa otvorila se prošlog meseca u sred zaleđenog Vedelskog mora kod Antarktika, a locirana je nešto dalje od obale površine morskog leda, na kojoj su takve pojave česte.

"Misteriozna rupa je ogromna. Izgleda kao da je neko izbušio rupu u ledu", rekao je atmosferski fizičar Kent Mur sa univerziteta Misisauga u Torontu.

Područja otvorene vode okružena ledom morske vode, poput ovog, nazivaju se polinijama, a uprkos izloženosti hladnim zimskim vetrovima u prethodnom mesecu, ova polinija je istrajala.

Pogledajte i ANTARKTIK: Lepota ispod leda

Ipak, ovo nije prvi put da se ova polinija otvorila. Naučnici su primetili sličnu rupu u istom području Antarktika 1974. godine. Ponovo se pojavila u zimu 1975. i 1976, kada je nestala i nije je bilo skoro 40 godina. 

Naučnici tada nisu uspeli da otkriju uzroke njene pojave jer istraživački instrumenti nisu bili precizni kao današnji. Prošle godine rupa se opet otvorila na nekoliko sedmica, a sada je ponovo tu. 

Neki naučnici smatraju da je formiranje vedelske polinije deo cikličnog procesa, čiji detalji nisu jasni. 

Pogledajte i Najveći kanjon na svetu zarobljen ispod leda Antarktika

Topla voda se diže prema površini, topeći led koji se nalazi na vrhu otvorene vode okeana i stvarajući na taj način polni “prozor”. Toplota se oslobađa iz vode kroz ovaj otvor, uzrokujući sada da hladnija voda potone. Ova cirkulacija sve više vuče toplu vodu ka površini koja drži poliniju otvorenom. Kako izveštava Medi Stoun za Earther, očekuje se da će se rupa zatvoriti kada topli prolećni vazduh ili slatka voda od otopljenog leda uspore cirkulaciju vode.

Istraživači navode da je rupa veličine savezne države Mejn (91.646 km²), što je samo nešto manje od Srbije (88.361 km²)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka