Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nobelova nagrada za mir dodeljena Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja

Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklarnog oružja (ICAN - Ajken), za desetogodišnju kampanju da se reši atomskog oružja.

 Izvor: Foto: AP/Martial Trezzini

Ovogodišnju Nobelovu nagradu dobila je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), saopšteno je danas u Oslu. Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dođe do zabrane nuklearnog oružja po međuanrodnom zakonu.

Nagrada šalje poruku svim državama s nuklearnim naoružanjem i zemljama koje se u ime bezbednosti oslanjaju na nuklearno oružje da je takvo ponašanje neprihvatljivo, rekla je Fin novinarima u Ženevi, gde je sedište nagrađene nevladine organizacije.

Nobelovu nagradu za mir je prošle godine osvojio kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

Pročitajte i Čovek koji je odbio Nobelovu nagradu za mir

Imena kandidata držana su u strogoj tajnosti, ali su uoči objavljivanja imena dobitnika mediji preneli da je bilo prijavljeno 318 kandidata.

Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsednik Francuskog društva za arbitražu medju nacijama.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više dobitnika u jednoj kategoriji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka