Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iznenađujuće otkriće na Marsu: Isušeno korito jezera krije tragove života od pre nekoliko milijardi godina?

Postoji mogućnost da ova novootkrivena lokacija na Marsu krije tragove života od pre nekoliko milijardi godina, što bi moglo da objasni kako je nastao život na našoj planeti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici koji su koristili Nasin orbitalni istraživač Marsa, odnosno, svemirsku sondu napravljenu da izviđa i istražuje Mars iz orbite, došli su do iznenađujućeg otkrića.

Naime, oni su pronašli isušeno korito jezera čija je površina nekada bila kao površina deset Velikih jezera, koja se nalaze na granici Kanade i Sjedinjenih Država. 

Postoji mogućnost da ova lokacija krije tragove života od pre nekoliko milijardi godina, što bi moglo da objasni kako je nastao život na našoj planeti. 

Uz pomoć orbitalnog istraživača došlo se do saznanja da se ispod bazena Eridanija nalaze velike naslage minerala. 

Dalja analiza minerala pokazala je da su ih formirali vulkanski podvodni otvori. Milijardama godina kasnije, vulkani su izumrli, jezero se isušilo, ali su minerali ostali. 

Pogledajte i Intrigantne detalje predela na površini komšijske planete Mars

"Ova lokacija je zapravo mesto nekadašnjeg dubokog mora i velikog hidrotermalnog okruženja“, rekao je Nasin stručnjak Pol Najls. 

"To podseća na duboke hidrotermalne otvore koji se mogu naći na Zemlji, slični onima u kojima bi se mogao naći životr na drugim svetovima – životu nije potrebna lepa atmosfera ili određena površina, već kamenje, voda i toplota.“ 

To je nešto što ovaj basen čini posebnim mestom u potrazi za životom. Ukoliko se na tom mestu otkrije život, ili bar njegovi tragovi, to bi moglo da nam donese mnogo više informacija o tome kako je prvobitno izgledao život na Zemlji. 

Pročitajte i NASA otkrila neočekivani mineral na Marsu

"Čak iako ne nađemo nikakve dokaze da je život postojao na Marsu, ova lokacija nam može otkriti vrstu okruženja u kojoj je počeo život na Zemlji. Vulkanska aktivnost u kombinaciji za stajaćom vodom omogućila je uslove koji su verovatno slični uslovima koji su postojali na Zemlji onda kada je život evoluirao", dodao je on.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka