Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MENJANJE DEČJEG POGLEDA NA SVET: Uticaj tehnologije na razvoj dece

Neki naučnici tvrde da vreme provedeno za ekranom ovog uređaja može da reprogramira mozak u razvoju, smanji kognitivne sposobnosti i izazove probleme u ponašanju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Tekst Menjanje dečjeg pogleda na svetu objavljen je u rubrici Kompas u NG Srbija u martu 2017. godine

Roditelji su se pretprošle godine možda rado­vali kada su njihova deca ustala s kauča da bi trčala napolju i jurila imaginarna stvorenja. Međutim, ovi klinci su u ru­kama držali digitalne sprave: koristili su aplikaciju za uvećanu stvarnost (AR), koja postavlja kompjuterske slike preko korisnikove okoline da bi stvarni svet pretvorila u Pokemon Go safari

VIRTUELNA TERAPIJA: Kako VR tehnologija može da se primeni u psihoterapiji

Zbog svoje sposobnosti da angažuje decu, aplikacija za uvećanu stvarnost postala je moćno sredstvo za obrazovanje. Ova tehnologija omogućava učenicima da iskuse klimatske promene i budu svedoci istorijskih događaja. Može čak i da im pomaže u izradi domaćih zadataka. 

Neki naučnici tvrde da vreme provedeno za ekranom ovog uređaja može da reprogramira mozak u razvoju, smanji kognitivne sposobnosti i izazove probleme u ponašanju. Međutim, za razliku od drugih vidova digitalnih medija, „primarna aktivnost u aplikaciji za uvećanu stvarnost jeste interakcija sa stvarnim svetom”, kaže Kris Didi, profesor edukativnih tehnologija s Univerziteta Harvard. 

Čudo tehnologije:Hoće li mobilni telefoni moći da služe kao precizni lenjiri?

Didi predviđa budućnost u kojoj će akademska nastava biti usklađena s postavkama uvećane realnosti, od ekonomije u tržnim centrima do biologije u zoološkim vrtovima. Investitori predviđaju dobar profit: prema proceni grupacije Goldman Saks, kombinovana tehnologija aplikacije za uvećanu stvarnost i virtuelne stvarnosti oko 2025. godine donosiće godišnji prihod od 700 miliona dolara. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka