Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili masivnu crnu rupu u srcu Mlečnog puta

Astronomi su pronašli dokaze ogromne crne rupe, mase 100 hiljada puta veće od Sunca, u gasnom oblaku blizu centra Mlečnog puta

  Izvor: Foto: Profimedia

Ako bi postojanje tog nebeskog tela bilo potvrđeno, to bi bila druga najveća crna rupa primećena u Mlečnom putu, posle supermasivne crne rupe Strelac A koja se nalazi u samom središtu naše galaksije.

Japanski astronomi su podatke o tom telu pronašli pošto su moćan teleskop u pustinji Atakama u Čileu usmerili ka gasnom oblaku u nadi da će razumeti neobično kretanje tih gasova. Za razliku od drugih međuzvezdanih oblaka, gasovi u tom oblaku - između ostalog od cijanovodonične kiseline i ugljen-monoksida - kreću se potpuno različitim brzinama, piše Gardijan.

Nebeska magija:Neopisiva lepota Mlečnog puta (VIDEO)

Posmatranja s teleskopa Alma pokazala su da na molekule u oblaku, udaljenom oko 200 svetlosnih godina od centra Mlečnog puta i širokom 150 hiljada milijardi kilometara, deluju ogromne gravitacione sile. Najverovatniji uzrok je, prema kompjuterskim modelima, ogromna crna rupa.

Pretpostavku da se crna rupa nalazi u gasu pojačana je daljim posmatranjima koja su zabeležila radio talase koju ukazuju na crnu rupu u središtu oblaka, rekao je Tomoharu Oka s univerziteta Keio u Tokiju. On je dodao da je reč o crnoj rupi srednje mase.

Na Mlečnom putu se nalazi približno 100 miliona manji crnih rupa >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka