Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanski naučnici: Vetrovi na Veneri najjači na ekvatoru

Naučnici iz Japanske agencije za svemirska istraživanja naveli su da jačina vetrova na Veneri zavisi od geografske širine.

  Izvor: Foto: Profimedia

Najjači vetrovi, oko 90 metara u sekundi, detektovani su iznad ekvatora na visini od 45 do 60 kilometara. Ta brzina je oko 10 puta veća od brzine okretanja Venere oko svoje ose.

Vetar nosi sloj oblaka debeo oko 20 kilometara, a odsjaj sunčeve svetlosti je razlog što se Venera može videti sa Zemlje rano ujutru ili kasno uveče.

Postojanje jakih vetrova u atmosferi Venere je i pre bilo poznato ali se verovalo da im je snaga svuda ista. Japanski naučnici su dokazali suprotno što se više kreće ka polovima, vetrovi su sve slabiji. To bi trebalo da mnogo pomogne u otkrivanju misterija vetra na Veneri.

Naučnici su podatke dobili od sonde Akacuki koja se u orbiti Venere nalazi od 2015. 

Saznajte i Šta je to Venerin sneg?

Akacuki je poleteo ka Veneri pre sedam godina i u decembru 2010. imao je prvi pokušaj ulaska u orbitu Venere ali nije bio uspešan.

Operateri su spasli sondu i usmerili je na orbitu oko Sunca čekajući novi pogodni trenutak za približavanje Veneri, što se desilo 9. decembra 2015.

Prema planu, sonda bi trebalo da orbitira dve godine, na udaljenosti ne manjoj od 550 i ne većoj od 300.000 kilometara od Venere. Pun krug Akacuki pravi za 13 dana i 14 sati.

Nova saznanja o Crvenoj planeti:Koliko je život na Marsu zaista moguć?

Ta sonda je prvi japanski aparat za proučavanje Venere, pre svega njene ekstremno guste atmosfere sačinjene od ugljen-dioksida. Pretpostavlja se da će se pomoću Akacukija doći do saznanja o načinu formiranja velikih oblaka od sumporne kiseline i oluja na planeti.

U tu svrhu sonda ima šest aparata za snimanje, sa pet kamera koje rade duž celog spektra, od infracrvene do ultraljubičaste.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka