Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozna vavilonska tablica stara 3.700 godina otkriva prve tragove trigonometrije?

Rezultati nove studije sugerišu da bi ova misteriozna ploča mogla da predstavlja najstariju i najtačniju tablicu trigonometrije

  Izvor: Foto: Profimedia

Skoro 100 godina, misteriozna ploča se odnosila Plimpton 322. Otkrio ju je u Iraku američki arheolog Edgar Banks početkom 1900-ih godina, a 1922. godine ju je kupio Džordž Artur Plimpton.

Sada je istraživači sa Univerziteta u Južnom Novom Velsu zovu jednom od najstarijih i verovatno najtačnijih trigonometrijskih tablica drevnog sveta. Rezultati istraživanja predočeni u časopisu Historia Mathematica otkrivaju kako su naučnici datirali drevnu glinenu tablicu i došli do zaključaka o njenoj upotrebi.

Saznajte i Vavilonska kultura bila je naprednija nego što se mislilo

Ploča je bila raspoređena u serijama od 15 redova presečenih sa 4 kolone. Prema rezultatima istraživanja, tablica koristi bazu 60, koja je možda korišćena da bi Vaviloncima omogućila da izvlače cele brojeve umesto razlomaka. Norman Vajldberger objašnjava da je tim naučnika zaključio da je ploča korišćena za proučavanje trouglova po otkrićima zasnovanim na odnosima, a ne na uglovima. 

„To je fascinantno matematičko delo koje pokazuje genijalnost“, kaže istraživač Denijel Mansfild sa Univerziteta u Južnom Novom Velsu. 

Istraživači spekulišu da se tabla mogla koristiti za ispitivanje polja ili izgradnju zgrada. Na primer, znajući visinu i širinu zgrade, drevni graditelji su mogli da izračunaju tačne mere koje su potrebne za piramidalne padine.

Otkrijte i Kako se mozak matematičara razlikuje od ostalih?

Grčki astronom Hiparh sa Rodosa se odavno smatra ocem trigonometrije.

Međutim, Plimpton 322 je stariji više od 1000 godina od Hiparha.

„To otvara nove mogućnosti ne samo za istraživanja savremenih matematičara, već i za matematičko obrazovanje. Sa Plimptonom 322 mi vidimo jednostavniju, tačniju trigonometriju koja ima jasne prednosti pre našim modelom“, kaže Vajldberger. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka