Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatiji meteoriti pronađeni na tlu Srbije

Pogledajte koji meteoriti su pronađeni u našoj zemlji...

  Izvor: Foto: promo

Meteoriti su čvrsta tela vanzemaljskog porekla koja prolazeći kroz atmosferu dosegnu površinu planete. Njihovo poreklo se uglavnom vezuje za asteroide, ali postoje i meteoriti koji na Zemlju dolaze sa susednog Marsa ili Meseca.

Možda će vas zanimati i:

Meteori i meteoriti su dva različita pojma i osnovna razlika između njih je u tome što meteorite nalazimo na površini Zemlje dok meteori uglavnom sagore u atmosferi. Smatra se da meteoriti potiču iz Sunčevog sistema, imaju dosta sličnosti sa planetoidima i predstavljaju delove jedne rasprsle planete sunčevog sistema. Na osnovu njihovog hemijskog sastava možemo da izvedemo zaključak o sastavu unutrašnjosti Zemlje i drugih planeta. Meteoriti neprekidno padaju na zemlju, najvećim delom u obliku prašine (koju zapažamo pomoću specijalnih uređaja) i utvrđeno je da se količina meteorskih padavina na Zemlji kreće od 1000 do 10 000 tona dnevno.

Meteoriti se sastoje od legure nikla i gvožđa, ili od silikata - najvećim delom olivina i piroksena, ili od njihove smese. Nisu nađeni meteoriti koji su slični sedimentnim ili metamorfnim stenama. Poznati su mnogi sistemi klasifikacije meteorita, ali po sastavu se mogu grupisati na: meteorite gvožđa (Dimitrovgradski), kameno-gvozdene (od metala i silikata), kamene (Sokobanjski i Jelički) i tektite (staklasta tela koja se takođe ubrajaju u meteorite).

Meteoriti koju su pronađeni na tlu Srbije su deo Prirodnjačkog muzeja od njegovog osnivanja. Najpoznatiji meteorita i ujedno najvredniji i najstariji eksponati muzeja su: Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski, koji su u Muzej dospeli zaslugom velikana naše nauke, Jovana Žujovića i Josifa Pančića. U okviru ove zbirke bili su i neki drugi meteoriti prikupljeni početkom prošlog veka, kao što su Guča i Čačak, ali, kao posledica burne istorije naše zemlje i muzeja u poslednjih 100 godina, njihova sudbina ostaje nepoznata.

Pogledajte koji meteoriti su pronađeni na tlu Srbije >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka