Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili algoritam koji može da predvidi buduće kriminalce na osnovu crta lica?

Zahvaljujući novom kompjuterskom algoritmu naučnika sa Univerziteta u Šangaju Jiao Tong verovatno će biti moguće da razlikujemo kriminalce od građana koji poštuju zakon na osnovu analiziranja njihovih lica.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Međutim, najverovatnije ova tehnologija nikad neće biti korišćena da preventivno hapsi ljude za njihove buduće zločine.

Nakon posmatranja 1.856 lica, od kojih je polovina pripadalo osuđenim kriminalcima, kompjuter je mogao da identifikuje broj određenih karakteristika koje su im omogućile da razlikuju kriminalce od poštenih građana. Nakon toga, kompjuter je mogao da skoro 90 odsto tačnosti da predvidi koja lica pripadaju prestupnicima, a koja ne.

U svom radu naučnici su izložili da je njihov algoritam pronašao ključnu razliku između dve grupe, uključujući krivine oko usana i ugao nosa i usana.

„Lica građana koji se pridržavaju zakona imaju veći stepen sličnosti u poređenju sa licima kriminalcima odnosno kriminalci imaju veči stepen različitosti u crtama lica nego normalni ljudi“, kažu autori studije.

Sasvim očekivano, studija je naišla na burne reakcije. Neki komentari su bili da ne samo što je ovakav tip kategorizacije neetički, već spada u sivu zonu naučne pouzdanosti, budući da su sve veze između fizičkih karakteristika i osobina ličnosti zaista raskrinkane.

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/


*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka