Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Efekat Dorijana Greja: Kako ime menja vaše lice?

Odabir imena često zadaje muke novopečenim roditeljima, ali nova istraživanja otkrivaju da bi ono moglo da bude mnogo važnije nego što se ranije smatralo. Evo i zbog čega...

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici su otkrili da vaše ime zapravo menja način na koji izgledate. Taj fenomen se naziva efekat Dorijana Greja, po istoimenom heroju Oskara Vajlda.

Baš kao što se Grejova loša dela vide na crtama lica portreta, tako su i kulturni stereotipi povezani s imenom i mogu da budu ispisani na licima njihovih nosioca.

Na primer, od nekoga ko se zove Bob, očekuje se da ima okruglo lice, da bude društven i veseo u poređenju s osobom koja se zove Tim, koji je prema stereotipima muškarac s izduženim licem i rezervisan.

Kad su ženska imena u Britaniji u pitanju, osoba koja se zove Katarina je deklarisana kao ozbiljna i odana za razliku od devojke po imenu Boni.

Osam studija

Kako bi otkrili kako je oblik lica povezan s imenom, naučnici su sproveli osam studija kako bi uvideli da li je moguće za strance da pravilno identifikuju imena ljudi jednostavno samo na osnovu njihovog lica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka