Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li biste probali ovakav paradajz?

Primetili ste da je paradajz sve lošijeg ukusa? Stručnjaci su odlučili da to promene – darovali su ovoj voćki bogat ukus i još poneku zanimljivu osobinu.

Ovaj paradajz neće smekšati tokom transporta, otporan je na većinu bolesti, a izuzetno rađa – daje i do 10 kgkilograma ploda po jednoj stabljici.

Međutim, u jednom aspektu je Garden Gem drugačiji od drugi paradajza kakve možete naći u supermarketu: on ima ukus.

Više od 500 degustatora koji sarađuju s naučnicima Univerziteta u Floridi, proglasilo ga je za najbolji paradajz koji su ikad probali.

Mi smo ono što jedemo: Tanzanija

Međutim, nevolja je u tome što se ovaj “dragulj bašte” neće naći ni u supermarketu, prenosi B92.

Priča o ovom paradajzu izuzetnog ukusa počela je 1989, kada je kompanija “Monsanto” zatražila od naučnika po imenu Heri Kli da iskoristi GMO tehnologiju kako bi napravio paradajz koji sporije sazreva. Takav paradajz mogao bi da se bere kada je gotovo potpuno zreo, umesto zelen, a do dolaska na police supermarketa bio bi veoma ukusan.

Eksperiment je bio izuzetno uspešan: Kliov paradajz je sazrevao tri puta sporije. Ipak, ukus mu nije bio naročito lep. Ispostavilo se da problem ukusa nije ležao u činjenici da se paradajz bere pre nego što potpuno sazre.

Kli nije odustajao i 1995. pridružio se Odeljenju za hortikulturu Univerziteta na Floridi i posvetio se otkrivanju misterije ukusa paradajza.

Mi smo ono što jedemo: Avganistan

Tokom narednih 20 godina napravio je više od 200 sorti, koje su ocenjivale stotine degustatora i zatim ispunjavali upitnik od 63 pitanja o slatkoći, gorčini, kiselosti, intenzitetu ukusa...

Ispostavilo se da ukus koji ljudi vole potiče iz važnih nutrijenata poput esencijalnih aminokiselina karotenoida i Omega-3 masti, što je dovelo do dodatnih istraživanja o povezanosti ukusa i nutricionizma.

Kada je konačno došao do svog “svetog grala”, ponudio je paradajz komercijalnim proizvođačima semena i oni su ga odbili. Čak je govorio na jednoj konferenciji uzgajivača paradajza, ali bez uspeha.

Zatim mu je jedan industrijski uzgajivač rekao da je problem Garden Gem-a to što je “mali” – plod ima oko 50 grama, a to znači da zahteva više troškove radne snage.

Zbog čega određena hrana budi nostalgiju u nama?

S druge strane, tržište takozvanih “čeri” paradajza neprekidno cveta, pa njegov argument nije držao vodu.

Da li će industrijska poljoprivreda ikad prepoznati potrebu za paradjzom bogatijeg ukusa? Kli veruje da hoće i ne odustaje od svoje potrage za “savršenim paradajzom”.

Trenutno radi na sorti koja “ima još bolji ukus od Garden Gem-a”, ali još ne otkriva o kakvom paradajzu je reč.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka