Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učenici iz Srbije osvojili četiri medalje na Matematičkoj olimpijadi!

Mladi matematičari iz Srbije osvojili su četiri medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi - jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane.

  Izvor: Foto: mg.edu.rs

U Čijang Maju, u Tajlandu, od 4. do 16. jula održana je 56. Međunarodna matematička olimpijada, na kojoj je učestovalo 577 učenika iz 104 zemlje, saopštilo je rukovodstvo ekipe Srbije.

Pogledajte: Kako iskoristiti matematiku da pobedite u „Monopolu“? (VIDEO)

Na ovogodišnjoj Olimpijadi učenici iz Srbije osvojili su sledeća priznanja: Aleksa Konstantinov, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu - zlatna medalja; Anđela Šarković, učenica gimnazije ''Svetozar Marković'' u Nišu - srebrna medalja; Ivan Damnjanović, učenik gimnazije ''Bora Stanković'' u Nišu - bronzana medalja; Ognjen Tošić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu - bronzana medalja.

Pohvale su dobili Marijana Vujadinović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i Aleksa Milojević, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu.

Rešenje jednačine: Kako muzičke veštine utiču na matematičke i obrnuto

Uspehu članova ekipe umnogome je doprinelo i rukovodstvo ekipe: Dušan Đukić, Mašinski fakultet u Beogradu, lider ekipe, Marko Radovanović, Matematički fakultet u Beogradu, zamenik lidera ekipe, Miloš Milosavljević, gimnazija ''Svetozar Marković'' u Nišu, posmatrač.

Među šest zadataka koje su učenici radili na takmičenju ove godine našao se i jedan koji je predložilo rukovodstvo ekipe Srbije, što se takođe može smatrati velikim uspehom.

Otkrijte: Malo poznate matematičke zanimljivosti

Sredstva za učešće ekipe Srbije na ovogodišnjoj Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi obezbedili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kompaniji NIS. Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je posle niza takmičenja u organizaciji Društva matematičara Srbije, čiji je završni stupanj Srpska matematička olimpijada, osmišljena po ugledu na Međunarodnu matematičku olimpijadu.

U odabiru zadataka za ova takmičenja, kao i u pripremama učenika, svake godine intenzivno radi oko 30 istaknutih profesora matematike. Završne dvonedeljne pripreme održane su u Beogradu i Vršcu uz značajnu podršku Matematičke gimnazije iz Beograda.

Izvor: B92 (Tanjug)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka