Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fenomen nevidljivosti: Eksperiment doktora Guterstama

Švedski stručnjak je sproveo zanimljivo istraživanje o tome kako se stvaraju iluzije nevidljivosti i kako pojedinci reaguju na dodirivanje "nevidljivih" udova.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Doktor Arvid Guterstam je prvi uspešno sproveo u delo ubedljivu iluziju o potpunoj nevidljivosti. Testirao je stotinu i dvadesetpet osoba, a sedmoro od desetoro ljudi osetilo pun potencijal ove iluzije - oni su se osećali zaista nevidljivo. Guterstam je sproveo ovaj eksperiment kao uvod u drugo istraživanje, kako bi se kasnije ispitivalo ponašanje osoba koje su učestvovale u eksperimentu. 

Povezane vesti

Povezane vesti

Na Univerzitetu "Karolinsk" u Švedskoj, Guterstram i njegove kolege su uspešno sproveli nekoliko iluzornih eksperimenata: smanjenje tela, osećaj izrastanje treće ruke, napuštenje duha iz tela...

Kako bi stvorili iluziju nevidljivosti, naučnici su ograničili vidno polje učesnika u eksperimentu. Potom bi skrivene delove tela dodirivali četkom, dok bi u našem vidnom polju dodirivali deo u vazduhu gde bi taj isti deo tela trebalo da se nalazi. Uglavnom su svi imali osećaj da četka dodiruje njihov deo tela koji je "nevidljiv". Takođe, svoj lični osećaj nevidljivosti projektovali su i na druge prisutne ispitanike. 

Povezane vesti

Kada je reč o izlasku iz sopstvenog tela, objašnjavaju stručnjaci, trik je u tome što mozak stvara osećaj telesnosti uz pomoć čula - tako da čula takođe mogu stvoriti osećaj bestelesnosti, odnosno iluziju napuštanja sopstvenog tela.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka