Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Fejsbuk omogućava da u svakom trenutku znate gde se vaši prijatelji nalaze?!

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Iako bi se neki ljubitelji knjiga o Hariju Poteru možda oduševili time što je napravljena digitalna verzija “Banditove mape”, mnogi su zabrinuti da bi ova aplikacija mogla da ugrozi bezbednost korisnika Fejsbuka.

Izvor: Foto: Profimedia

Aplikacija se aktivira kada se otvori odeljak za poruke i na toj "stranici" traži informaciju o lokaciji kako bi prikazala kretanje prijatelja. Iako neki vide mapu kao koristan alat, ona naglašava koliko podataka usluge koje Fejsbuk nudi dele, što može dovesti ozbiljno ugroziti nečiju privatnost i bezbednost.

Pogledajte i: Zbog čega se "Fejsbuk" izvinio jednom korisniku?

Aran Kana, student računarstva i matematike na Harvardu, osmislio je ovu mapu kako bi istražio koliko podataka "Fejsbuk mesendžer" otkriva ljudima s kojima je komunicirao. Ova aplikacija omogućava ljudima da pošalju svoju lokaciju prijateljima i ona po običaju šalje lokaciju sa svakom porukom. Analizom svojih poruka, Kana je primetio da koordinate geografske širine i dužine lokacija imaju više od pet decimalnih mesta preciznosti, što znači da se lokacija osobe može proceniti stepenom greške od samo jednog metra.

Saznajte i: Fejsbuk pokrenuo aplikaciju putem koje ćemo testirati DNK

Iako se čini da je ovo bezopasno, Kana upozorava da vremenom informacije iz ovakvih poruka mogu da se sakupe. On kaže da njegov kod omogućava ljudima da sami vide koliko je potencijalno opasna mogućnost korišćenja ovih informacija. U međuvremenu, Fejsbuk je, takođe, obavešten o tome i budući da već ima istoriju konstantnog poboljšanja svojih usluga u budućnosti možemo očekivati da ova opcija bude uklonjena.

Najnovije

Priroda

Nauka