Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moći ćemo da pišemo rukopisom Alberta Ajnštajna?

Iako većina nas nikada neće dostići jedan od najvećih svetskih intelekta, zahvaljujući modernoj tehnologiji ćemo moći makar da oponašamo Ajnštajnov rukopis.

  Izvor: Foto: Profimedia

Naime, stručnjaci pokušavaju da naprave novi kompjuterski font - identičan rukopisu Alberta Ajnštajna. Ajnštajnоvi eseji, pisma i beleške ispisani su čitkim, elegantnim rukopisom koji će biti digitalizovan uz pomoć kompjuterskog programa. Na ovom projektu rade dva tipografa - Harald Gesler i Elizabet Voterhaus.

Pogledajte i: Pismo koje je Ajnštajn poslao Mariji Kiri

Tim tipografa koristi uzorke Ajnštajnovog rukopisa iz kojih digitalizuje slovo po slovo, a svoj projekat objavili su na sajtu "Kikstarter" u nadi da će prikupiti dovoljno sredstava da ovu zanimljivu ideju sprovedu u delo. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Kickstarter/Printscreen

"Činjenica da je Ajnštajn imao lep rukopis ne bi trebalo da iznenađuje ljude. Njegov rukopis oslikava čist ritam koji se ispoljava kroz meke obline slova."

Najkarakterističnijasu slova  E i S, a se slova digitalizuju uz pomoć specijalne olovke kojom se piše po ekranu osetljivom na dodir. 

Saznjate i: Da li je Ajnštajn pogrešio?

Harald Gesler je 2013. godine, takođe, digitalizovao i Frojdov rukopis, koji sadrži 1.467 karaktera, dok je u projektu Ajnštajnovog fonta do sada digitalizovano 432 karaktera. Tim planira da digitalizuje i matematičke znake.

Pogledajte i: Ovaj robot može da imitira vaš rukopis - do poslednjeg detalja

Gesler i Voterhausova smatraju da je ovaj projekat jako bitan zato što pokazuje vezu između pokreta i misli, ideje i realizacije, ali i da nas istovremeno podeseća na to da upravo pisanje ima moć da sve i svakoga spase od zaborava.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka