Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 stvari koje svakodnevno upotrebljavamo izumljene su slučajno

Predstavljamo vam deset stvari koje su izumljene sasvim slučajno, a koje sigurno imate u kući.

  Izvor: Foto: Profimedia

1) Teflon

  Izvor: Profimedia


Roj Planket, hemičar koji je radio za Dupon početkom XX veka, slučajno je naišao na nereaktivnu, nelepljivu hemikaliju dok je eksperimentisao sa rashladnim fluidima, tražeći neotrovne hemikalije za korišćenje u frižiderima.

Nakon što je tetrafluoretilen (TFE) u gasovitom stanju ubacio u male cilindre i zamrzao ga, gas se neočekivano pretvorio u čvrsto stanje slično vosku. Dalje eksperimentisanje pokazalo je da taj vosak ima neke interesantne kvalitete, poput onog najpoznatijeg, a to je da je najklizavija supstanca poznata čoveku. Dupon ga je brzo patentirao i danas ga poznajemo kao teflon.

Pogledajte i: Vrela lava protiv ledenog snega

2) Lepljive beleške

  Izvor: Profimedia

Godine 1968. Spenser Silver, hemičar koji je radio za 3M, naišao je na "niskolepljivi" lepak dok je pokušavao da napravi superlepak za korišćenje u avio-industriji. Silver je mislio da slabiji lepak koji ne ostavlja nikakve tragove može da se nekako iskoristi i da vredi, ali se niko nije složio sa njim. Pet godina je vodio kampanju za njegovo korišćenje, pre nego što ga je neko iz 3M saslušao, ali je čak i tada bilo potrebno još 7 godina rada, da bi lepljivi blokovi sa beleškama imali komercijalnu vrednost.

Do tada su lepljive beleške bile korišćene samo u okviru kompanije. Konačno, pokušali su da testiraju prodaju svog proizvoda u četiri grada. Niko ga nije želeo. Pokušali su još jednom u poslednjem pokušaju da ih daju džabe brojnim firmama. Nakon toga, svi su ih želeli i danas su lepljive beleške kancelarijski proizvod koji se najviše kupuje u svetu.

Saznajte i: Doktor koji je na Antarktiku sam sebi operisao slepo crevo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka