Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragajući za kamenom mudrosti, jedan hemičar je došao do važnog otkrića

Jeste li znali da od antičkih vremena do XVII veka nije otkriven nijedan hemijski element? Dok je istraživao potencijal ljudskog urina pokušavajući da napravi kamen mudrosti, jedan naučnik je otkrio nešto vrlo zanimljivo...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Fosfor je šesti najzastupljeniji element u bilo kom živom organizmu. Može biti veoma otrovan i zapaljiv (beli fosfor se koristi u mnogim oružjima, poput napalma). Takođe, taj element je prvi koji je otkriven još od antičkih vremena. Otkrio ga je Henig Brend 1669. godine, i to zahvaljujući velikim količinama ljudskog urina.

Pogledajte i: Kratka istorija alhemije

Brend je bio staklorezac koji se nakon ženidbe pasionirano bavio potragom za "kamenom mudrosti", legendarnom supstancom za koju se verovalo da obične metale poput olova, cinka, nikla i gvožđa pretvara u zlato. Mnogi naučnici tokom renesansnog i srednjevekovnog perioda tražili su način da dođu do te tajne.

Saznajte i: Kako je nastalo zlato?

Poput drugih, Brend je izvodio eksperimente u potrazi za kamenom mudrosti. On je naročito bio zainteresovan za to kako se voda kombinuje sa drugim stvarima, verujući da, budući da je ona osnova života, u njoj postoji nešto mistično. Pored toga, verovalo se da ljudska tela možda kriju ključ alhemije.

Otkrijte i: Kanalizacioni mulj pun zlata i platine

Brend je pronašao jedan "alhemičarski kuvar" napisan 1630. godine u kojem se navodi da sastojci urina mogu da pretvore obične metale u zlato. Isprva je koristio sopstveni urin za eksperimentisanje, ali je ubrzo shvatio da će mu biti potrebno mnogo više. Nije tačno poznato kako, ali se navodi da je uspeo da prikupi preko 5.678 litara urina. Potom je Brend pokušao da ovu tečnost pretvori u zlato.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka