Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko su najsnažnija stvorenja na Zemlji?

Ne, nije reč o naučnoj fantastici - na Zemlji zaista postoji biće koje može da izdrži paklene uslove poput ključanja, zamrzavanja, ogromnog atmosferskog pritiska, skoro potpunu dehidrataciju i izloženost ogromnim količinama jonizujuće ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako se mnogi šale da bi bubašvabe bile jedina stvorenja koja bi preživela svetski nuklearni rat, opšte je poznato da to nema mnogo veze s istinom. Međutim, tardigrade bi najverovatnije u tome uspele!

One su, takođe, jedini oblik života koji može da preživi vakuum u svemiru duži period. Poređenja radi, ljudimogu da opstanu u vakuumu svemira oko 90 sekundi pre nego što dođe do dugotrajnog oštećenja, ali ova bića daleko duže.

Pogledajte i: Ekstremofil

Ona mogu da budu uspavana između 10 i 100 godina, a da se potom vrate u život pomoću kapi vode. Kada je u pitanju izdržljivost, ništa na Zemlji ne može da se poredi s veoma stvarnim "vodenim medvedom" - sićušnim stvorenjem veličine zrna peska koje se često opisuje kao najsnažnije stvorenje na našoj planeti.

Saznajte i: Koliko dugo jaguar može da ostane pod vodom?

Postoji preko 1.000 poznatih vrsta vodenih medveda - nazvanih tako, jer njihovo kretanje podseća na medveđe. Oni su takođe poznati kao "tardigrade" (od latinske reči tardigradus, što znači "spori šetač") i bujaju u najekstremnijim okruženjima na svakom ćošku naše planete - od ekvatora do polarnih regiona - u šumama, močvarama, pustinjama, tundrama, planinama, glečerima, vrelim izvorima - na najvišim tačkama planete duž Himalaja, do najdubljih delova mora - tadrigrade su svuda. Takođe, možete ih naći i u svom dvorištu, obično tamo gde ima lišajeva i paprati.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka