Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven neočekivan izvor misterioznog "vanzemaljskog" signala

Naučnici godinama pokušavaju da otkriju izvor neobičnog radio-signala primećenog u Australiji. Ispostavilo se da se rešenje misterije krilo - u zgradi u kojoj su se nalazili!

  Izvor: Foto: REUTERS/Ralph Orlowski

Teorije naučnika bile su raznovrsne - sumnjalo se na isparavajuće crne rupe, spajanja neutronskih zvezda, pa i na vanzemaljsku komunikaciju. Istraživači Opservatorije "Parks" tvrde da su konačno otkrili izvor ovih "vanzemaljskih" signala - u mikrotalasnoj rerni koja im stoji u kuhinji.

Pogledajte i: Astronomi detektovali misteriozni radio-signal iz kosmosa

Naučnici su znali da ovi signali, poznati kao peritoni, potiču iz izvora nedaleko od naše planete, ali nisu imali ideju koliko je blizu. Zapravo, mikrotalasna rerna je bila u susednoj prostoriji u kuhinji za osoblje i posetioce opservatorije.

Saznajte i: NASA primila misteriozni signal iz svemira

"Sve do sada, poreklo oponašanja disperzije peritona bilo je misterija", navodei Emili Petrof i njen tim. "Identifikovali smo jaku emisiju van opsega pri 2,3-2,5 GHz koja je bila vezana za nekoliko peritonskih događaja".

Otkrijte i: Rešena misterija „vanzemaljca“ s Bornea

Naučnici su ponovili emisiju peritona otvaranjem vrata mikrotalasne dok je uređaj bio uključen. U deliću sekunde, mikrotalasnu aktivnost zabeležio je čitač i izvor peritona je otkriven. Vremenski okvir se, takođe, podudarao s trenutkom kada osoblje zagreva ručak.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka