Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Kako je moguće da je Stiven Hoking još uvek živ?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Uprkos tome što mu je dijagnostikovana Lu Gerigova bolest, slavni naučnik je pobedio sve prognoze i poživeo decenijama.

Izvor: Foto: Profimedia

Jednog prolećnog dana - 20. aprila 2009. godine - došao je trenutak koji su lekari predvideli još pre koju deceniju: Stiven Hoking bio je na ivici smrti.

Univerzitet u Kembridžu izneo je veoma loše prognoze. Hoking, kome je dijagnostifikovana amiotrofična lateralna skleroza (ALS) u 21. godini, opisan je kao "veoma bolestan" . Novine su objavile gotovo posmrtne članke.

Stiven Hoking: Budućnost čovečanstva zavisi od putovanja u svemir

Činilo se da je isteklo vreme za čoveka koji ga je tako elokventno objasnio. Međutim, kao i svaki put ranije kada je predviđan tragičan ishod, Hoking je preživeo.

Saznajte i: Koliko [X] možemo da pojedemo pre nego što nas ubije?

Ako uzmete u obzir njegovo stanje, on ne bi trebalo da bude u stanju da radi ono što radi. Taj 73-ogodišnjak ne bi trebalo da bude u stanju da vodi debate o postojanju Boga. On ne bi trebalo da bude u stanju da se uzrujava oko veštačke inteligencije ili mogućnosti ljudskog samouništenja. I sigurno ne bi trebalo da bude u stanju da prisustvuje dodeli nagrada Britanske akademije smešten u svoja kolica koja su ga "nosila" decenijama, izražavajući svoje oduševljenje nedavnim biografskim filmom kojim je odata počast njegovoj borbi. Ipak, on to jeste i on to radi.

Pogledajte i: Upoznajte čoveka koji je preživeo oba atomska napada na Japan

Teško je dovoljno naglasiti koliko je ALS ili Lu Gerigova bolest, s kojom se Hoking bori, smrtonosna. Oboljenje može da zadesi bilo koga. Prvo dolazi do slabljenja mišića, potom do njihovog atrofiranja i paralize, što dovodi do nemogućnosti govora, gutanja, pa čak i disanja. ALS Asocijacija navodi da prosečni životni vek nekoga kome je dijagnostifikovana bolest iznosi između dve do pet godina. Više od 50 odsto obolelih preživi 3 godine. Dvadeset odsto poživi još pet godina nakon dijagnostikovanja. Dalje, brojevi padaju sve niže i niže, a manje od 5 odsto slučajeva pregura dve decenije.

Najnovije

Priroda

Nauka