Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćemo li uskoro kopati rudu na Mesecu?

Zemljin prirodni satelit je veoma bogato tlo - procenjuje se da se na njemu nalazi 1,6 milijardi tona zaleđene vode, ali tu nije kraj njegovim tajnama. Međutim, koliko je ovo kopanje izvodljivo?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pisac Ričard Korfild objašnjava da privatne kompanije i svemirske agencije sanjaju o mogućnosti da iskoriste ove unosne resurse i pretvore Mesečev sivi pejzaž u pokretnu traku koja donosi zaradu.

Saznajte i: Da li se Mesec zaista udaljava od Zemlje?

Od kada je NASA raspustila svoje misije "Apolo", koje su slale ljude na Mesec čitavih 40 godina, bespilotne letelice su načinile velike korake i identifikovale obilna skladišta vodenog leda na Mesečevim polovima. "To je, više nego bilo šta drugo, podstaklo interesovanje za eksploataciju Meseca, jer gde ima leda - ima i goriva", kaže Korfild.

Put na Mesec: Prve reči, prvi sport, prva molitva i ostale zanimljivosti

Energetska kompanija "Šeklton" (SEC) sa sedištem u Teksasu, planira da eksploatiše ogromne rezerve vodenog leda i pretvori ga u pogon za rakete u obliku vodonika i kiseonika, koji bi se potom prodavao svemirskim partnerima u niskoj Zemljinoj orbiti. Glavni izvršni direktor kompanije Dejl Tjec objašnjava da postoji plan da se izgrade "benzinske pumpe u svemiru", gde bi se raketno gorivo prodavalo po cenama znatno nižim od onih koje bi imala goriva koja dolaze sa Zemlje.

Otkrijte i: Mesec ima oblik limuna

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka