Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucionarna tehnologija: Umna kontrola veštačkih ruku (VIDEO)

Pre više od 40 godina, prilikom dodira sa električnom strujom, Les Bau iz Kolorada izgubio je obe ruke. Danas, naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins u saradnji sa Darpom uspeli su da mu vrate osmeh na lice i sposobnost da svojevoljno ...

  Izvor: Foto: Youtube

Pomoću primenjene fizike, Les je u stanju da umom kontroliše protetičke udove. Potrebno je samo da razmišlja o pokretima i ruke će ga slediti. Oprema pod nazivom "socket" spaja protetičke ruke sa njegovim telom, tako da ništa nije trajno vezano za njega.

Pročitajte i: Prva proteza na svetu

Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji, naučnici su izmerili na koji način njegovi mišići i nervi reaguju kada razmišlja o pokretima ruku. Kada bi pomislio da ruku pomeri udesno ili ulevo, postavi prste u određeni položaj ili da dohvati nešto, vrlo brzo nakon toga bi protetičke ruke ispunjavale naredbu.

Les je prvi čovek kojem su obe ruke amputirane do lakta, a da nosi dva protetička uda odjednom zbog čega mu istraživači posvećuju dosta vremena. Veći deo vremena prolazi mu u vežbanju ispunjavanja raznih zadataka.

Saznajte i: Bionička ruka za nadljudske veštine

"Možda ću biti u stanju da ubacim novčić u automat i izvučem čokoladicu ili sok iz nje. To su najprostije stvari o kojima većina ljudi nikada i ne razmišlja", izjavio je Les.

Trenutno ima mogućnost da koristi ruke samo u laboratorijskim uslovima, ali jednoga dana imaće i svoje sopstvene.

Pogledajte i: Zapanjujuća moć proteza za zube

"Tek smo počeli sa razvojem ove tehnologije. Osećamo se kao u prvim danima interneta. Ispred nas je ogroman potencijal i mislim da ćemo u narednih 5 do 10 godina doživeti neke zaista fenomenalne napretke", rekao je Majk Mekleflin, istraživač sa Univerziteta Džon Hopkins.

Pre više od 40 godina, prilikom dodira sa električnom strujom, Les Bau iz Kolorada izgubio je obe ruke. Danas, naučnici sa Univerziteta Džon Hopkins u saradnji sa Darpom uspeli su da mu vrate osmeh na lice i sposobnost da svojevoljno pokreće ruke.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka