Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolje fotografije patuljaste planete Cerere do sada

Patuljasta planeta Cerera postala je centralna tema američkih svemirskih letelica.

  Izvor: Foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Nasina letelica "Don", koja će u martu 2015. godine ući u orbitu oko Cerere, načinila je najbolje fotografije neistražene patuljaste planete i ujedno najvećeg tela u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Saznajte i: Gde je nebesko telo između Marsa i Jupitera?

"Sada konačno imamo letelicu na putu za otkrivanje ovog misterioznog i nepoznatog sveta", rekao je Mark Rejman, direktor misije i glavni inženjer NASA i dodao: "Uskoro ćemo otkriti mnoge tajne koje je Cerera krila od prvih dana Sunčevog sistema.

"Don" je načino novu, devet piksela široku fotografiju 1. decembra, kada je bio na 1,2 miliona kilometara od Cerere - što je oko tri puta veća udaljenost nego između Zemlje i Meseca.

Fotografija koje pomogla u kalibrisanju naučne kamere na "Donu", nije najoštrija slika Cerere, ali će već naredne godine fotografije prevazići rezoluciju svemirskog teleskopa Habl.

Misija "Don" od 466 miliona dolara lansirana je u septembru 2007. godine kako bi se proučila dva najveća objekta u asteroidnom pojasu, Cerera i protoplaneta Vesta i time stekao uvid u epohu izgradnje planeta našeg solarnog sistema pre oko 4,6 milijardi godina.

Pogledajte i: Voda uočena na najvećem asteroidu u Sunčevom sistemu

"Don" je orbitirao oko 525 kilometara široke Veste od jula 2011, do septembra 2012. odašiljući podatke o sastavu i geološkoj istoriji ovog tela, pre nego što se zaputio ka Cereri, koja ima prečnik od oko 950 kilometara. Vesta je trenutno udaljena oko 168 miliona kilometara od Cerere.

Cerera je jedina patuljasta planeta u našem Sunčevom sistemu koja leži u asteroidnom pojasu. Ostale, poput Plutona, orbitiraju znatno dalje u ledenom Kojperovom pojasu iza Neptuna.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka