Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Američki laserski top ide u rat (VIDEO)

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Upravo sada, američka ratna mornarica poseduje ratni brod sa laserskim topom koji patrolira Persijskim zalivom.

 Izvor: Foto: Daniel M. Young, U.S. Navy

USS Ponce je stari brod koji je prvi put korišćen za amfibijski transport u sedamdesetim godinama prošlog veka, dizajniran za prevoženje trupa, vozila i helikoptera na plaže. Kada je spašen da ne bude iseckan za otpad, američka mornarica je na njega prikačila laser i poslala ga na front, pretvarajući ga u hladnog ratnika koji testira budućnost pomorstva.

Prošle nedelje, mornarica je objavila fotografiju USS Poncea načinjenu u septembru u Arabijskom moru. Na vrhu broda, iznad mosta i ispod radara nalazi se laserski oružani sistem (LaWS). Njegov akronim čini da ovaj vojni laserski top koji zapravo radi, zvuči jednako uzbudljivo kao dopunska nastava tokom vikenda, ali laser je spreman za borbu.

Dok nas lasersko naoružanje naučne fantastike tera na pomisao o razarajućoj moći, koja ide od malih smrtonosnih blastera, do zraka Zvezde smrti koji uništava čitave svetove, Ponceov laser je odbrambeno oružje. Njegove primarne mete će biti mali dronovi i čamci, a uz dovoljno vremena i snage laser može da progori kroz njih.

Ranije testiran na USS Djuiju, evo kako izgleda kada brod laserom napada dron:

Upravo sada, američka ratna mornarica poseduje ratni brod sa laserskim topom koji patrolira Persijskim zalivom.
Izvor: YouTube

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka