Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teorija zavere: Napad na SAD finansirao saudijski princ

Bivši samoproklamovani saradnik Al Kaide koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora kaže da želi da svedoči na sudu povodom tvrdnji da ima informacije o ulozi princa Saudijske Arabije u finansiranju terorističkog napada 11. septembra ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Zakarijas Musaui, francuski državljanin osuđen2006. godine zbog priznavanja učešća u napadima 11. septembra, naveo je u pismu upućenom federalnom sudu u Oklahomi da želi da svedoči i objasni navodnu vezu između terorističke zavere i princa Turki bin Fajsal Al Sauda.

Kako se navodi u pismu koji je poslao čovek poznat kao "20. otmičar" i koji se kao 46-ogodišnjak nalazi u delu zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem, princ je pomagao u njegovim "islamskim terorističkim aktivnostima u Normanu" - gradu na Srednjem zapadu gde je Musaui obučavan za letenje 2001. godine, kao i otmičari Mohamed Ata i Marvan Al Šehi.

Princ je finansirao Musauijeve časove letenja i to je radio "za Osamu bin Ladena". "Spreman sam da svedočim o svemu što sam naveo i više na vašem sudu u otvorenom saslušanju koje zahtevam.", dodao je.

Dok se tvrdnje smatraju "neverovatnim" u medijima, neki kritičari su zabrinuti da optužbe koje Musaui želi da iznese dolaze od osuđenog kriminalca sa sumnjivim kredibilitetom. 

Musaui je uhapšen u avgustu 2001. i optužen za kršenje imigracionih zakona, a federalne vlasti su ga držale u pritvoru kada se 11. septembra desio napad. Ubrzo nakon toga, Musaui je optužen i osuđen za šest krivičnih dela povezanih sa događajem. Osuđen je na šest doživotnih kazni zatvora 2006. godine, ali je audio-snimak pripisan bivšem vođi Al Kaide, Osame bin Ladena navodno odbacio vezu između njega i čuvene zavere.

Početkom godine, advokati iz Saudijske Arabije su putem sudskih podnesaka da kraljevina "nije učestvovala u napadima 11. septembra 2001. godine" i da je američka vlada "često i žestoko tvrdila da je Saudijska Arabija važan saveznik u borbi protiv terorizma."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka