Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trista na sat na bicikli (VIDEO)

Ležeći na svojoj bicikli sa tri raketna motora prikačena za sjajni okvir, francuski hazarder oborio je svetski rekord, prešavši četvrtinu milje za manje od sedam sekundi, pobeđujući ferari F430 i razvijajući brzinu od čak 333 kilometara ...

  Izvor: Foto: Youtube

Fransoa Žisi odleteo je u slavu na moto-stazi u Francuskoj, postigavši najveću brzinu od 333 kilometara na sat za samo 4,8 sekundi. Start je počeo iz mesta, a liniju cilja prešao je za manje od 7 sekundi.

Da bi postigao svoj cilj, trebali su mu raketni motori koji rade na visoko koncentrisani 90-postotni vodonik-peroksid. Ostatak bicikle je ručno pravljen. Ram je napravio sa prijateljima u Španiji. Kočnice su obični gumeni jastučići. Gume su, međutim, napravljene za brzinu. Testirao ih je Mišelin tako da mogu da izdrže 300 km/h u jednom satu sa teretom od 100kg na svakoj gumi.

Svako ko je u petak bio na stazi u Kasteljeu morao je da pazi na oblak belog dima koji se diže iz krhkog bicikla. U sekundi, dim je nestao, kao i bicikl. Čak je i ferari F430 teško držao korak sa lakim raketnim biciklom. Na cilju je GPS postavljen na bicikli ukazao na najvišu brzinu od 333 km/h. To je novi rekord za Fransoa Žisija i dizajnera raketnih motora Niračer Arnolda.

"Ukupno smo imali tri probe. Prvu do 166 km/h kako bi uzeli stvar u svoje ruke. Drugu uz ferari pri brzini od 260 km/h. Potom smo rezervoar stavili pod veći pritisak i potom smo potukli naš stari rekord pri brzini od 333 km/h.", rekao je Žisi. Iako oduševljen postignutim, nije bilo "zabavno" kao što ljudi možda misle, rekao je dok mu je srce "lupalo" užurbano.

"Da, postoji rizik. Zato ležim na bicikli, kako bih izvršio ravnotežu mase.  Staza takođe igra veoma bitnu ulogu, pošto mora biti savršeno ravna, jer i najmanje ispupčenje može dovesti do pada.", rekao je Žisi. Za slučaj nužde ambulantna i vatrogasna kola su bila u stanju pripravnosti na cilju.

Tridesetdvogodišnji Žisi oborio je sopstveni rekord od 285 km/h koji je postavio 7. oktobra 2013. godine u Interlakenu (Švajcarskoj). Ipak, Žisi se neće zaustaviti dok ne dostigne 400 km/h.

Ležeći na svojoj bicikli sa tri raketna motora prikačena za sjajni okvir, francuski hazarder oborio je svetski rekord, prešavši četvrtinu milje za manje od sedam sekundi, pobeđujući ferari F430 i razvijajući brzinu od čak 333 kilometara na sat.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka