Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UN i CERN slave nauku u službi mira i razvoja

Na poslednjoj u nizu manifestacija podovom 60. rođendana CERNA poslata je poruka o vrednosti nauke i njenoj sposobnosti da gradi mostove među nacijama…

  Izvor: Foto: un.org

Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija (EKOSOC) i Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) proslavili su nauku u službi mira i razvoja ističući vrednosti nauke i njenu sposobnost da gradi mostove između nacija.

Ova manifestacija bila je poslednja u nizu proslava koje je organizovao CERN obeležavajući svoju 60-tu godišnjicu.

“Bilo da pokušavamo da rešimo problem klimatskih promena, da zaustavimo širenje  virusa ebole, da se bavimo pretnjama po sajber bezbednost, ili da suzbijemo širenje nuklearnog oružja, potrebni su nam naučnici sa jasnom vizijom i posvećenošću da rade zajedno na pronalaženju rešenja”, rekao je Ban Ki Mun, sekretar Ujedinjenih nacija. “Dok nastavljamo ove izuzetno važne napore, CERN-ova dela mogu da nas inspirišu. Svet se suočava sa brojnim krizama. Ali ovo je takođe doba mogućnosti, gde su velika dostignuća moguća zahvaljujući nauci, tehnologiji i inovacijama.”

“Nauka može značajno da utiče na sva tri aspekta održivog razvoja - ekonomski, socijalni i ekološki”, rekao je Martin Sajdik, predsednik Ekonomskog i socijalnog saveta Ujedinjenih nacija. “Međunarodna zajednica mora raditi svesno i smišljeno kako bi osigurala da napredak nauke i tehnologije ima pozitivan efekat u tom pravcu”.

“Zadovoljstvo je što CERN  proslavlja svoju 60-tu godišnjicu u i sa Ujedinjenim nacijama”, rekao je generalni direktor CERN-a Rolf Hojer. “Ovim događajem želimo da promovišemo efektivniji dijalog između nauke i međunarodnih odnosa, i da otvoreno razmenimo stavove o tome kako nauka može biti bolje integrisana u procese donošenja odluka na svetskom i nacionalnom nivou za dobrobit svih.”

Događaj je uključivao seriju uvodnih obraćanja od strane eminentnih naučnika i svetskih lidera, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za fiziku profesora Karla Rubia i Kofi Anana, predsednika i osnivača Kofi Anan fondacije i dobitnika Nobelove nagrade za mir koji je podvukao ulogu koju je nauka odigrala u saradnji u miru, inovaciji i razvoju.

“Mi moramo ojačati dijalog i saradnju između sveta nauke i sveta politike i diplomatije”, rekao je Anan. “Od suštinske važnosti je da iskoristimo bogatstvo naučnih informacija koje nam je dostupno,  i postaramo se da one dođu do političara i da budu integrisane u procese donošenja odluka”.

UN čvrsto podržava nauku i ulogu nauke u društvu, i u 2012-oj godini CERN je dobio status posmatrača u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Za više informacija, uključujući i kompletan program predavanja, posetite www.un.org/en/ecosoc/CERN60

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka