Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici upozoravaju: može doći do “smaka sveta” za manje od 100 godina

Iako na prvi pogled izgleda kao jedna od mnogih ekstremnih teorija o „smaku sveta“, naučnici upozoravaju da se promene u tom pravcu već dešavaju i da bi za manje od 100 godina mogao da nestane svet kakav poznajemo. Nova studija, ...

  Izvor: Foto: by satelit

Nedavno su ESA sateliti Svarm napravili slike visoke rezolucije koji pokazuju da se u magnetnom polju, koje štiti našu planetu od kosmičke radijacije, nedavno dogodila velika promena. Poslednjih meseci merenja potvrđuju opšti trend slabljenja magnetnog polja Zemlje, a najveće opadanje njegove snage primetno je nad zapadnom hemisferom.
Unutar Zemlje nalazi se tečno jezgro s neverovatno visokom temperaturom, koje stvara magnetno polje zahvaljujući kojem smo bezbedni od razarajućih „solarnih vetrova“. U pitanju je zaštitni omotač koji se prostire hiljadama kilometara u svemir, anjegova magnetna svojstva utiču na sve aspekte života – od globalne komunikacije do migracija životinja. Međutim, zapanjujuć je podatak da je u poslednjih 200 godina magnetosfera oslabila za oko 15 odsto, što dosta menja život na našoj planeti.

Kroz istoriju naše planete, promene magnetnog polja na polovima su se uvek dešavale i dovodile do izvesnih promena. Svest o tome je sve više prisutna kod ljudi, a promene magnetnih polova događaju se sve intenzivnije. Studija je pokazala da se poslednji magnetni obrt polova Zemlje dogodio pre oko 786 000 godina. Smatra se da na te promene ima najveći uticaj Sunce i njegova aktivnost. Primetno je da se i na Suncu poslednjih godina dešavaju promene u njegovim magnetnim polovima, što ima uticaj i na sve ostale planete, a samim tim i na Zemlju. To što se na njemu dešava, utiče na klimatske promene na Zemlji, koje se zatim odražavaju i na ljude. Pod uticajem toga ne dešavaju se promene samo u klimi, nego su one mnogo složenije i zahvataju mnogo šire polje čovekovog života i postojanja.

Poznato je da magnetno polje Zemlje ima isti intenzitet hiljadama i milionima godina, povremeno slabi i menja pravac. Drastično saznanje je pak, da nas finalna faza nestanka magnetnog polja Zemlje očekuje za nešto manje od jednog veka.
„Neverovatno je koliko ćemo brzo videti promene“, kaže postdiplomac univerziteta Berkli, Kortni Spein. Podaci o promenama magnetnog polja su dosta precizno urađeni. „ Ovo je samo jedna od evidencija kako se preokret polova brzo dešava“, kaže Kortni.
Inače, Kortni Spein i Pol Rene - direktor geohronološkog centra  i profesor univerziteta Berkli, učestvovali su izradi ove studije koja će biti objavljena u novembarskom broju časopisa Geophysical Journal International, a već sada je dostupna na internetu. „Trebalo bi više da razmišljamo o tome koje će biti biološke posledice ovih promena“, upozorava Rene.

Da li ćemo preživeti „smak sveta“ ?

Saznanje da bi magnetno polje oko Zemlje ubrzo moglo da se uruši, navodi nas da razmišljamo o „Armagedonu“ kao potencijalnoj realnosti, a ne samo kao o naučno-fantastičnom filmu. Pravi haos na našoj planeti bi se ogledao u drastičnoj promeni klime i nastajanju ogromnih ozonskih rupa. Neverovatna količina radijacije bi dovela do prave epidemije raznih bolesti, a električna mreža širom sveta bi prestala da radi. Stopa pojave kancera bi se enormno povećala i to niko ne bi mogao da iskontroliše.

Stručnjaci, iako ne mogu sa sigurnošću da kažu kada će se tačno to desiti, veruju da je već trebalo da dođe do zamene polova. Ukoliko se promena dogodi, bićemo izloženi solarnim vetrovima, koji su u stanju da probuše rupe u našem ozonskom omotaču i da unište sav živi svet.

Posledice bi bile katastrofalne po čovečanstvo. Pojedini naučnici čak tvrde da je globalno zagrevanje posledica slabljenja magnetosfere pre nego emisije ugljen-dioksida.
Situacija je veoma ozbiljna. Najstrašniji scenario bi bio potpuni nestanak sveta kakav poznajemo. Nestalo bi struje, a činjenica je da malo toga danas ne funkcioniše na struju. Takođe, postoje dokazi da se okretanje polova već dešava, a povećane anomalije u južnom Atlantiku , kao i u polju iznad Brazila već predstavljaju problem. Ovo nije izmišljena teorija već realnost koju već sada proživljavamo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka