Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konferencija povodom šezdesetogodišnjice CERN-a (UŽIVO)

Pre šezdeset godina, osnovan je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica pod nazivom Evropska organizacija za nuklearno istraživanje ili skraćeno CERN.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U proteklih šezdeset godina , zahvaljujući CERN-u naučili smo mnogo o nastanku samog univerzuma. Velikih hadronski sudarač (LHC) danas daje odgovore na najrazličitija naučna pitanja: Kako su čestice dobile masu? Zašto materija dominira nad antimaterijom? Kako se materija razvijala? Od čega je napravljeno 95 odsto univerzuma kojeg mi i ne vidimo?

Takođe, CERN je mesto rođenja sistema međusobno povezanih hipertekstualnih dokumenata koji se nalaze na internetu, tj. onoga što je danas poznato pod imenom svetska mreža ili jednostavno veb (World Wide Web).

Među dvanaest zemalja koje su osnovale ovu instituciju nalazila se i Federativna Narodna Republika Jugoslavija, u čije ime je svoj potpis stavio jedan od najznačajnijih srpskih fizičara, Pavle Savić. Druge zemlje osnivačice bile su: Belgija, Danska, Zapadna Nemačka, Francuska, Grčka, Italija, Norveška, Švedska, Švajcarska, Holandija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Više o istorijatu i značaju CERN-a, možete pročitati u našoj reportaži.

Nemoguće je predvideti kakva će sve dostignuća postići CERN u narednih šezdeset godina, ali jedno je sigurno, fizika će svakako voditi put. U to ime, danas se održava konferencija za medije u Ženevi, gde će biti predstavljen plan za obeležavanje jubileja različitim javnim manifestacijama, uključujući i zvaničnu ceremoniju proslave 29. septembra 2014. godine.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka