Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektromagnetno polje Zemlje slabi

Zemljino elektromagnetno polje, koje nas štiti od radijacije iz svemira, slabi. Još uvek nije poznato zbog čega se to dešava, ali novi dokazi potvrđuju da se slabljenje dešava neravnomerno širom planete, gde čak neki delovi jačaju.

  Izvor: Foto: EST/DTU

Dokazi slabljenja magnetnog polja i njegova geografski nestalna priroda, prate se već decenijama, ali je lansiranje tri satelita Roj sazvežđa, Evropske svemirske agencije u novembru 2013. godine omogućilo do sada neviđenu preciznost u merenju ovih promena.

Polje je rezultat gvozdenog jezgra Zemlje koje se ponaša kao džinovski magnet. Međutim, jezgro je nestabilno, sa magnetnim severnim i južnim polovima koji se pomeraju stopom od oko 15 kilometara godišnje tokom proteklog veka, a od nedavno i brže. Tokom perioda od nekoliko miliona godina, polovi ponekad zamene mesta i postoje neke spekulacije da će takva promena uslediti uskoro.

Severni magnetni pol se trenutno kreće ka Sibiru, sa polazne tačke u Kanadi.

Prosečna snaga polja je oko 40.000nT, tako da je čak i mali gubitak od oko 80nT iznat Severne Amerike mali. Ipak, to se desilo u periodu od samo šest meseci – ako se trend nastavi na duže, efekti bi uskoro mogli da postanu ozbiljni. Slabije magnetno polje bi izložilo planetu povećanoj radijaciji, kako sa udaljenih supernova, tako i sa samog Sunca, iako nema dokaza da se scenario Sudnjeg dana sa planetom, koja je privremeno bez bilo kakvog magnetnog polja, ikada dogodio.

Zamena polova, ili drastično slabljenje ne bi bilo smrtonosno, što je demonstrirano činjenicom da ranije promene nemaju vezu sa masovnim izumiranjem, ali bi moglo da izloži električnu mrežu i komunikacione sisteme velikoj opasnosti. Sa pozitivne strane, polarne svetlosti će postati spektakularnije i raširenije. Ukoliko se takav događaj desi, većina naučnika procenjuje da će vremenski okvir biti meren milenijumima, pre nego decenijama.

Promene pokreće kompleksan skup izvora, od jezgra, mantla i Zemljine kore, do uticaja iz svemira. Veruje se da najveći uticaj dolazi iz konvekcionih struja u otopljenom gvožđu jezgra izazivajući širenje na nekim delovima, tj. skupljanje na drugim.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka