Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su nastali kompjuterski termini bag i debagovanje?

Kada se pojavi neki softverski problem kod kompjutera, često ćete čuti rečenicu:"To je neki bag", a da li znate kako je sama reč bag počela da se koristi kao sinonim za kvarove na kompjuterima?

  Izvor: Foto: history.navy.mil

1947. godine Grejs Majer Hoper je radila na Harvardu, tačnije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

9. septembra 1947. godine, mašina je pokazivala neke probleme, na kraju celodnevne istrage, naučnici su otkrili zarobljenog moljca između tačaka Releja#70 i Panela F.

Operativci su uklonili moljca i zalepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: "Prvi stvarni slučaj nađene bube (bug)". Ubrzo potom, raširila se vest kako je naučni tim sa Harvarda "debagovao" mašinu i tako je stvoren termin "debagovanje kompjuterskog programa".

Iako Grejs Hoper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronašli moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih priča.

Izložba

Jedna od načešćih priča vezanih za nesrećnog moljca je ona da posetioci Smitsonijan muzeja mogu da vide tog čuvenog moljca zbog koga je i nastao termin bag. Međutim, kada su radoznali novinari hteli da provere ovu činjenicu, moljac nije bio tamo. Ispostavilo se da je pomenuti dnevnik sa moljcem zapravo u kompjuterskom muzeju Naval Surface Warfare Center koji se nalazi u Virdžiniji. Oni su pokušali da ga doniraju Smitsonijanu, ali ljudi iz ovog čuvenog muzeja nisu hteli da ga prihvate.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka