Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Meteorske medalje u Sočiju (VIDEO)

Šta je bolje od osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama? Osvajanje zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u subotu 15. februara, zato što samo tog dana osvajanje zlatne medalje znači ujedno i dobijanje dela ...

 Izvor: Foto: RIA Novosti / Aleksandr Kondratuk

U subotu se obeležava tačno godinu dana od kada je mali asteroid ušao u Zemljinu atmosferu iznad Rusije i eksplodirao iznad Čeljabinske oblasti. Smatran za uzrok udara asteroida sa najvećim brojem svedoka u savremenoj istoriji, Čeljabinski meteor je ujedno i najveći zabeleženi prirodni objekat koji je pao iz svemira od 1908. godine.

Svemirska stena se raspala u stotine, ako ne i hiljade, komada koji su padali kao kiša na snegom prekrivena polja u tom području. Protekle godine, mnogi delovi Čeljabinskog meteora su pronađeni, od kojih su neki upućeni na laboratorijske analize, neki na tržište kolekcionara, neki u muzeje, a neki su ubačeni u specijalan set medalja.

Deset takvih medalja biće uručeno onima koji osvoje zlato na Olimpijskim igrama  u Sočiju 2014. na godišnjicu pada Čeljabinskog meteora.

“Uručićemo te medalje svim sportistima koji osvoje zlato tog dana, zato što je pad meteora bio svetski događaj, kao što su i ove Olimpijske igre.”, izjavio je Aleksej Betehtin, ministar kulture Čeljabinske oblasti.

Ukupno 50 “meteorskih” medalja je iskovano. Kao dodatak onima koje će biti uručene olimpijskim komitetima država čiji će sportisti osvojiti zlato u subotu, jedna će biti dodeljena regionalnom muzeju u Čeljabinsku, druga će ostati u Sočiju, a ostatak će biti ponuđen privatnim kolekcijama.

Medalje, koje su izrađene od zlata i srebra, dizajnirane su po uzoru na snimke pada meteora koje su načinile kamere u automobilima. Snimci su vrlo brzo postali hit na internetu i deljeni su širom planete uz pomoć društvenih mreža.

Delovi meteorita su pričvršćeni u malom udubljenju u centru medalja.

Meteorske medalje neće zameniti zlatne medalje koje će biti uručene sportistima u subotu, kako su neki mediji izvestili. Čeljabinske medalje će biti uručene sportistima posebno i neće biti deo tradicionalne ceremonije na pobedničkom postolju.

Šta je bolje od osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama? Osvajanje zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u subotu 15. februara, zato što samo tog dana osvajanje zlatne medalje znači ujedno i dobijanje dela stene koja je pala iz svemira.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka