Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedna planeta sa dve zvezde

Domaća planeta Luka Skajvokera, Tatuin, nastala bi daleko od svoje trenutne lokacije u univerzumu Zvezdanih ratova, ukazuje novo istraživanje Univerziteta u Bristolu usmereno ka njenoj koleginici u stvarnom svetu, koju posmatra ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Poput izmišljene planete, Kepler-34(AB)b je cirkumbinarna planeta, odnosno planeta koja orbitira oko dve zvezde. Postoji nekoliko okruženja koja su ekstremnija od binarnih zvezdanih sistema u kojima se planete mogu formirati. Moćne gravitacione sile koje potiču od dve zvezde i deluju na stenovite osnove planeta vode do destruktivnih sudaranja koje mrve materijal. Dakle, kako se može objasniti postojanje takvih planeta?

Doktorka Zoa Lejnhard i njene kolege iz bristolske Škole za fiziku napravili su kompjutersku simulaciju rane faze formiranja planete oko binarnih zvezda, uz pomoć sofisticiranog modela koji računa efekte gravitacije i fizičke sudare na i između milion gradivnih blokova planete.

Oni su otkrili da je većina takvih planeta morala da nastane znatno dalje od centra binarnih zvezda i da su potom migrirale do svojih trenutnih pozicija.

Doktorka Lejnhard je izjavila: “Naše simulacije pokazuju da je cirkumbinarni disk neprijateljsko okruženje čak i za veće, gravitaciono jače objekte. Uzimajući u obzir podatke o kolizijama, kao i o fizičkom stepenu rasta planeta, pronašli smo da bi se Kepler-34(AB)b veoma borio da raste tamo gde smo ga pronašli.”

Na osnovu zaključaka za Kepler-34, čini se da su verovatno sve trenutno poznate cirkumbinarne planete, takođe, migrirale značajno iz mesta formiranja – sa mogućim izuzetkom Kepler-47(AB)c koji je udaljeniji od binarnih zvezda više nego bilo koja druga cirkumbinarna planeta.

Stefan Lajns, vodeći autor istraživanja rekao je: “Cirkumbinarne planete su zaokupljale maštu mnogih pisaca naučne fantastike i režiseta – naše istraživanje pokazuje koliko su ovakve planete vredne pažnje. Saznanje o tome gde su nastale pomoći će budućim egzoplanetarnim misijama u lovu na zemljolike planete u binarnim zvezdanim sistemima.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka