Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Super-loptasti bot na putu ka Titanu

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Dečija igračka je, od svih mogućih stvari, izazvala promenu koncepta u dizajniranju svemirskih letelica koje će istraživati mračnu površinu Saturnovog najvećeg satelita.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Adrijan Adonjo i Vitas Sanspiral, koji rade u Diviziji za inteligentne sisteme pri NASA-inom Ames istraživačkom centru, su se raspravljali oko “tensegritija” u kancelariji pre nekoliko godina.

Sličan biciklističkom točku, ali sa mnogo više uglova, tensegriti oblik ima sistem žica i kablova koji se deformiše kada ga pritisnete, ali se vrati u isto stanje kada pritisak popusti. To ga čini savršenim za dečiju igračku kojom deca mogu da udaraju po glavi, drugim ljudima ili podu, a da pri tome ne izazovu štetu.

Igračka je pala na zemlju, pokrenuvši pitanje: Zašto se takav dizajn ne bi koristio za sletanje na Saturnov satelit Titan, koji ima jezera i mora tečnog metana i etana?

Roveri, poput onih na Marsu se ne bi najbolje snašli na močvarnom terenu ovog satelita, a takođe bi izgleda i oprema samog rovera predstavljali izazov budući da se ne zna kako izgledaju obale Titana.

“Titan je veoma interesantna, ali i veoma teška destinacija.”, rekao je Agonjo i dodao: “Ima obale, blado, kišu i neravan teren o kom ne znamo mnogo. To predstavlja veliku opasnost za konvencionalne rovere. Rover se može zaglaviti ili pasti sa brda. Nemamo dovoljno dobro znanje o terenu u svemiru.”

Dizajn bota u obliku tensegriti super-lopte je nedavno dobio budžet za drugu fazu razvoja od strane NASA-e. Sa budžetom od 500.000 dolara za naredne dve godine, naučnici se nadaju da će uspeti da osmisle letelicu odgovarajućeg oblika i veličine za istraživanje Titana i potragu za mogućim znacima života na površini.

Titan fascinira astrobiološke naučnike već decenijama. Slike sa Vojdžera 1 i 2 iz 1980. i 1981. su pokazale narandžasto obojeni satelit potpuno prekriven oblacima, pokrećući pitanje o tome šta leži ispod?

Dalje istraživanje je pokazalo da Titanova atmosfera ima organske aerosoli, koji se nazivaju tolini, koji su najverovatnije nastali od molekula poput metana i azota.

Kada je letelica Kasini stigla do Saturnovog sistema 2004. godine, njen lender Hajgens je uspešno stigao na Titanovu površinu 14. januara 2005. godine. Kasnija merenja su pokazala da se Hajgens najverovatnije probio kroz tvrdu koru i potonuo i mekani materijal ispod. To ne bi bilo prijatno okruženje za rovere; Spirit rover na Marsu je, na primer, bio momentalno zaglavljen na mestu gde se probio kroz tvrdu koru 2009. godine.

Tensegriti oblik bi, međutim, bio savršen u ovim uslovima. Kablovi i šipke unutar strukture mogu da se savijaju i kreću u skladu sa tlom koje se nalazi ispod. Može da se skupi i ubaci u mali prostor, na primer između stena, a da se potom izglavi samostalno. Čak štavište, u vlažnim područjima, poput obala jezera, super-loptasti bot bi mogao da se otkotrlja do tečnosti bez straha da će potonuti u zemlju.

“Radi na isti način kao i životinje.”, rekao je Agonjo i dodao: “Mišići se skupljaju i šire. Tako da u nekom smislu isti princip, samo malo elegantniji.”

Sletanje bi bilo apsolutno sigurno sa tensegritijem, za razliku od brige o padobranima ili opremom za sletanje, robot bi jednostavno mogao da bude izbačen sa letelice koja je udaljena nekoliko kilometara od površine, a da bezbedno stigne. Sledeći cilj je obezbediti instrumente koji će biti u robotu, a koji će moći da izdrže udare.

Prva faza NIAC istraživanja tražila je instrumente koji bi najviše odgovarali istraživanju Titana. Nekoliko paketa instrumenata je izabrano, a naučnici sada pregledaju naučnu literaturu koja pokazuje lakše verzije ovih instrumenata.

Do sada, naučnici su identifikovali tri vrste instrumenata koje treba poneti: hemijski paket koji bi uključivao gasne hronografe i spektrometre mase kako bi se ispitali uzorci obalnog okruženja; atmosferski paket koji bi sakupljao meteorološke podatke poput temperature, brzine vetra i količine metana; i navigacione kamere i mikroskopi.

Ovi instrumenti bi bili smešteni u centar super-loptastog bota, omogućavajući mu da se kotrlja po površini bez uništavanja dragocene opreme. Ukoliko neki od instrumenata treba da ispita uzorak, struktura bota omogućava da se na mestu uruši – u trougaoni oblik – i da pritisne senzor za zemlju.

Bot još uvek nema bukiran let za Titan. NASA nema još uvek siguran plan za slanje bilo čega na Saturn, pre nego što se okonča Kasini misija 2017. godine.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka