Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Misteriozni kamen na Marsu liči na krofnu

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Misteriozni kamen na Marsu koji se iznenada pojavio ispred NASA-inog rovera Oportjuniti možda liči na ukusnu krofnu, ali ne liči ni na šta što je već viđeno na površini ove planete.

 Izvor: Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.

Čudni kamen uočen je 8. januara na mestu gde Oprotjuniti, samo 13 dana ranije nije uočio ništa. Kamen, koji naučnici sada nazivaju “Čiodino ostrvo”, je beo spolja, crven na sredini i pojavio se tek nakon što je Oportjuniti završio sa vožnjom.

“Liči na krofnu.”, rekao je Stiv Skvajers, vodeći naučnik rovera sa Univerziteta Kornel u Njujorku, tokom nedavne NASA-ine proslave desetogodišnjice Oportjunitija na Marsu. “I izgleda da se iznenada pojavio, na mestu preko koga nismo prelazili.”

Čudni kamen lociran je na tački na grebenu Marej, duž zida kratera Endevor, gde je Oportjuniti proveo zimu na Marsu. Bliži pogled na kamen pomoću Oportjunitijevih instrumenata otkrio je još iznenađenja.

“To je nešto što do sada nismo videli. Ima visok nivo sumpora i magnezijuma i ima duplo više mangana od bilo čega na Marsu.”, rekao je Skvajers uzbuđeno na događaju 16. januara. “Ne znam šta bilo šta od toga znači. Totalno smo zbunjeni, a ujedno nam je super.”

Skvajers je rekao da naučnici imaju dve radne teorije oko toga kako je Čiodino ostrvo misteriozni nastalo blizu Oportjunitija. Jedna ukazuje da je kamen komad krhotine kratera koji je jednostavno pao blizu rovera, a druga da je kamen “šutnut” od strane jednog od šest točkova rovera tokom poslednje vožnje.

“To je najverovatniji scenario.”, rekao je Skvajers u vezi sa točkovima. “U prvu ne verujem. Mislim da je ideja da smo nekako gurnuli kamen točkom najbolje objašnjenje.”

Oportjuniti istražuje Mars od 24. januara 2004, kada je sleteo na Crvenu planetu nekoliko nedelja nakon robotskog brata blizanca Spirita. Oba rovera su daleko premašila svoje prvobitne ciljeve, tj. misije od 90 dana, a Oportjuniti i dalje radi. Misija Spirit se zvanično završila 2011, nekoliko meseci nakon što je rover prestao da šalje signale na Zemlju.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka