Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Supersonični let svemirskog broda (VIDEO)

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Zapanjujući novi video omogućava gledaocima da učestvuju u prošlonedeljnom probnom letu suborbitalnog svemirskog broda SpaceShipTwo, kompanije Virdžin Galaktik, koji je tom prilikom postigao i novi rekord.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Novi snimak probnog leta SpaceShipTwo prikazuje pilotiranje letelice sa raketnim pogonom, od 10. januara ove godine, koje je postavilo visinski rekord kompanije dostigavši 21.641 metar na nebu iznad Kalifornije.

Letelica je takođe razvila maksimalnu brzinu od 1.4 Maha – što je 1.4 puta brže od brzine zvuka, odnosno skoro 1.225 kilometara na sat – tokom testirnja, izjavili su zvaničnici Virdžin Galaktika.

Dvominutni video, koji je Virdžin Galaktik objavio tokom ove nedelje, prikazuje vrhunac supersoničnog leta, a počinje inspekcijom letelice na stazi u ranim jutarnjim časovima. Potom je prikazano podizanje letelice od strane njenog nosača, ogromne “zveri” poznate pod imenom WhiteKnightTwo.

Nosač je dizajniran da ispusti SpaceShipTwo na visini od oko 15.240 metara, pri čemu se raketni motor svemirske letelice aktivira. Na snimku se vidi ovaj dramatičan momenat iz nekoliko različitih uglova, snimljenih kamerama sa zemlje i onim postavljenim na letelice.

Kamere na WhiteKnightTwo pokazuju kako SpaceShipTwo pada ka ogoljenoj pustinji na tlu, pre nego što se uključio motor letelice, ispaljujući vatreni rep iza nje i šaljući je daleko ispred i iznad njenog nosača.

Motor je radio 20 sekundi, kako je planirano za 10. januar, rekli su zvaničnici kompanije. Novi video se završava ubrzo nakon što se motor ugasio, prikazujući SpaceShipTwo kako se vraća nazad na Zemlju, na putu ka uspešnom sletanju.

Probni let bio je treći let za letelicu SpaceShipTwo za šestoro na raketni pogon i prvi koji je uključivao glavnog pilota Virdžin Galaktika, Dejva Mekeja. Letelica je takođe načinila više od dvadesetak “paraglajderskih letova” bez motora tokom nekoliko godina.

Virdžin Galaktik sigurno korača ka lansiranju svojih prvih mušterija u suborbitalni prostor negde tokom ove godine, tvrde u kompaniji. Karte za vožnju ovom svemirskom linijom košta 250.000 dolara i više od 600 ljudi je uložilo svoj depozit kako bi rezervisali mesto. Među njima se nalaze i poznate ličnosti poput Eštona Kučera i Džastina Bibera.

Vožnja na brodu SpaceShipTwo omogućiće putnicima da na nekoliko minuta iskuse bestežinsko stanje i priuštiće im pogled na Zemlju kakav do sada nisu imali.

Zapanjujući novi video omogućava gledaocima da učestvuju u prošlonedeljnom probnom letu suborbitalnog svemirskog broda SpaceShipTwo, kompanije Virdžin Galaktik, koji je tom prilikom postigao i novi rekord.
Izvor: YouTube

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka