Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Naučnici traže od UN da smanji nuklearno naoružanje

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Odbor za nauku i bezbednost Glasnika atomskih naučnika pozvao je Sjedinjene Američke Države i Rusku Federaciju da obnove pregovore o smanjenju svojih nuklearnih arsenala, da smanje nivo opasnosti od sopstvenog nuklearnog oružja ...

 Izvor: Foto: Thinkstock

Odbor takođe moli svetske lidere da preduzmu hitne mere u borbi protiv klimatskih promena, najavivši da će kazaljka na Glasnikovom čuvenom Časovniku sudnjeg dana ostati na pet do dvanaest zbog toga što „rizik od tehnološke katastrofe koja preti civilizaciji ostaje veoma visok“.

Ovogodišnje saopštenje Odbora o statusu Časovnika sudnjeg dana upućena je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu i članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. U saopštenju, Odbor sastavljen od vodećih naučnika i stručnjaka za bezbednost priznao je da je u 2013. napravljeno nekoliko pozitivnih koraka, pre svega u pregovorima o iranskom nuklearnom programu i u proizvodnji obnovljive energije.

Međutim, Odbor primećuje da su ti koraci načinjeni u kontekstu „uobičajenih poslova“, što je izazvalo zastoj u naporima da se smanje nuklearni arsenali i uticaj gasova na klimatske promene. „A iza pretnji nuklearnog oružja i klimatskih promena leži mnoštvo tehnoloških opasnosti koje tek nastaju – uključujući sajber oružje i robote ubice – koje dodatno ugrožavaju čovečanstvo.“, izjavio je Odbor.

„Kao i uvek, nove tehnologije obećavaju veća dobra, snabdevanje novim izvorima čiste energije, lečenje bolesti i drugo što će poboljšati naše živote. Iz iskustva, međutim, takođe znamo da se nove tehnologije mogu koristiti da smanje čovečanstvo i unište društva.“, napisao je Odbor i dodao: „Možemo upravljati tehnologijom ili postati njena žrtva. Izbor je naš, a sat otkucava.“

Kazaljke na Časovniku sudnjeg dana pokazuju pet do dvanaest od januara 2012. Objašnjavajući zašto kazaljke ostaju tako blizu figurativnog sudnjeg dana, Glasnikovi naučnici i bezbednosni stručnjaci fokusirali su se na neuspeh svetskih lidera da preduzmu akcije koje bi smanjile šansu za katastrofu vezanu za korišćenje nuklearnog oružja ili promena klime.

Odbor je takođe naglasio da nakon što je Rusija ponudila politički azil Edvardu Snoudenu, bivšem operativcu Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) koji je obelodanio poverljiva dokumenta Sjedinjenih Američkih Država i izazvao međunarodnu medijsku senzaciju, američki predsednik Barak Obama otkazao planirani susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Čini se da je veoma malo urađeno po pitanju nuklearnog dogovora između ovih dveju država.

Glasnikovi stručnjaci zamolili su lidere Ujedinjenih nacija da zatraže vraćanje za pregovarački sto Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. „Jednom kada sednu tamo,“ napisao je Odbor: „treba da preduzmu hrabre korake potrebne za dalje smanjenje svojih nuklearnih arsenala, da odbace svoje raspoređivanje destabilizujućih odbrambenih raketa i da smanje nivo opasnosti svog nuklearnog oružja.“

Odbor je takođe pozvao svetske lidere da pokažu hrabrost u borbi protiv domaćih političkih trendova koji koče napor za rešavanje klimatskih promena. Ovi trendovi uključuju ozbiljne pretnje podršci obnovljivoj energiji u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i Australiji, a najuočljiviji su u primeru japanskog povlačenja iz Kjoto protokola i odbijanja da se održi obećanje za dobrovoljno smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

„Nauka vezana za klimatske promene je jasna i mnogi ljudi širom sveta već pare od destruktivnih oluja, gladi, žeđi i ekstremnih temperatura. Više nije moguće sprečiti sve klimatske promene, ali možemo ograničiti buduću patnju – ukoliko delujete sada.“, napisao je Odbor.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka