Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Evropin skriveni okean razlog haotičnog terena

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Zavijajuća mora ispod ledene površine Jupiterovog satelita, Evrope, mogu pružiti objašnjenje za haotičnu zbrku pukotina i brazdi oko ekvatora, tvrde naučnici.

 Izvor: Foto: K. M. Soderlund/NASA/JPL/University of Arizona

Ova otkrića nagoveštavaju da je Evropa možda pogodnija za vanzemaljski život nego što se ranije mislilo.

Evropa je skoro jednake veličine kao naš Mesec. Istraživači veruju da ispod ledene kore, možda 15-25 kilometara debljine, Evropa poseduje okean koji je skoro 160 kilometara dubok. S obzirom da je život prisutan bukvalno svuda gde ima vode na Zemlji, naučnici se već dugo zabavljaju idejom da Evropa može da podržava život.

Evropin ledeni omotač bi sakrio okean od radoznalih pogleda. Međutim, tragovi koji govore o tome kako se ovaj podzemni okean ponaša mogu se izvesti na osnovu Mesečeve kore, posebno područja poznatih kao haos tereni, gde je led misteriozno iskrivljen i slomljen u zbrkane blokove. Ovakvi čudni regioni pokrivaju oko 40% površine ovog prirodnog satelita i grupisani su uglavnom oko Jovian ekvatora.

O poreklu haos terena se itekako raspravlja, ali naučnici misle da je način kretanja toplote u okeanu ispod takvog terena ključan za objašnjenje ove pojave. Da bi videli kakvo ponašanje podzemnog okeana bi moglo prouzrokovati nastanak haos terena, planetarna geofizičarka Krista Soderlund sa Univerziteta Teksas u Ostinu i njene kolege osmislili su kompjuterski model potencijalnih morskih struja.

Prošle simulacije Evropinog okeana pretpostavile su da njegove struje teku u dvodimenzionalnom obrascu. Takav obrazac kanalisao je toplotu satelita dalje od ekvatora, na većim geografskim širinama.

Međutim, novi model pretpostavlja struje koje teku trodimenzionalno. Ovaj model navodi da je Evropa imala okean koji podjaruje ili prenosi toplotu konvekcijom, sa turbulencijama i najjačim protokom toplote na nižim geografskim širinama, blizu ekvatora.

Naučnici su otkrili dva razloga zašto bi trodimenzinalni obrasci toka prouzrokovali kocentrisanje okeanove toplote blizu ekvatora. Prvo, okean se konvektuje energičnije tamo. “Jedan od načina da razmišljamo o tome je da se razmotri klasičan primer ključanja vode u loncu. Ako je lonac mnogo veći od gorionika, voda će se konvektovati energičnije u centru neko blizu ivica.” rekla je Soderlund.

Drugo, trodimenzionalni obrasci toka prouzrokuju sistem struja da se formira na niskim geografskim širinama. Ovi sistemi su slični Hadli ćelijama na Zemlji, gde se topao materijal uzdiže na ekvatoru, hladi i potom ponovo tone na višim geografskim širinama”. objasnila je Soderlund.

Naučnici sugerišu da okeanska toplota pokreće topljenje i remećenje leda na Evropi. Koncentracija toplote u blizini ekvatora može objasniti haos teren koji je razbacan tamo.

Intenzivno turbulentni okeani bi imali implikacije na potencijalnu naseljivost, kaže Soderlund. “Struje bi poboljšale transport hranljivih materija sa dna do ledenog pokrivača, posebno na niskim geografskim širinama.”

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka