Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

28 sićušnih satelita biće lansirano u decembru kako bi nadgledali Zemlju iz svemira

Najveća svetska konstelacija satelita za snimanje Zemlje stigla je na mesto za lansiranje, u toku priprema za poletanje koje će se dogoditi za nekoliko nedelja.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Firma Planet Labs iz San Franciska je napravila 28 sićušnih satelita na početku ovog meseca, koji će činiti „Jato 1” flotu NASA-inog Letačkog centra Volops u Virdžiniji. Najavljeno je da će konstelacija poleteti za Međunarodnu svemirsku stanicu na privatnom teretnom brodu 15. decembra, a zatim će biti raspoređena iz laboratorije u orbiti mesec dana kasnije.

Jato 1 je dizajnirano tako da konstantno pruža slike planete visoke rezolucije i niske cene koje bi mogle pomoći u nadgledanju krčenja šuma, praćenju prirodnih katastrofa i koristiti čovečanstvu na još mnogo načina, izjavili su zvaničnici kompanije.

„Mi ćemo praviti fotografije cele Zemlje sa neverovatnom učestalošću,” rekao je su-osnivač Planet Labsa, Vil Maršal. „Bićemo u mogućnosti da uvek pokrijemo celu Zemlju, ne pokazujući i ne slikajući samo određene mete.”

Jato 1 sastoji se od 28 satelita čije su mere 30x10x10, ali mogu praviti slike rezolucije 3x5 metara. „Kockice” će se voziti u letelici Cignus, privatne kompanije Orbital Sajenses, koja je planirana za lansiranje u svoj prvi ugovoreni kargo let do svemirske stanice za NASA-u, na raketi Antares. Jato 1 letelica će najverovatnije biti izbačena sa laboratorije u orbiti sredinom januara.

Lansiranje Antaresa neće označiti prvu svemirsku misiju Planet Labsa. Kompanija je lansirala dva prototipa kockica, Golub 1 i Golub 2, u aprilu ove godine i lansirala je još dve unapređene verzije u orbitu prošle nedelje.

Ova dva poslednja, Golub 3 i Golub 4, lansirane su uz pomoć ruske rakete Dnjepar, 21. novembra kao deo rekordnog lansiranja od 32 satelita u orbitu.

Prva dve Golub demonstrativne misije pomogle su u osmišljavanju dizajna flote Jato 1. 

Informacije sa novolansiranih Golubova 3 i 4, u međuvremenu, mogu da se iskoriste za poboljšanje softvera velike konstelacije kad bude u orbiti. Planet Labs ima velika očekivanja od Jata 1, nadajući se da će flota pomoći promenu trenutne paradigme u kojoj se informacije visokog kvaliteta vezane za posmatranje Zemlje sakupljaju pomoću velikih i skupih letelica koje se grade godinama.

„Mi ih konstruišemo neverovatno brzo i mi smo to uradili kao proizvodnju,” rekao je Maršal, ističući da brza proizvodnja nije norma u svemirskom sektoru. „Ove godine smo napravili više satelita nego što imamo zaposlenih, što vam govori o ideji koju imamo.”

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka