Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova saznanja o mlazovima crnih rupa

Naučnici su uspeli da odgonetnu sadržaj misterioznih energetskih mlazova koje ispuštaju crne rupe.

 Izvor: Foto: NASA/JPL-Caltech

Kada crne rupe "gutaju" materiju, one mogu da izbacuju energetske mlazove koji sjaje više od ostatka galaksije. Iako su ovi mlazovi i ranije bili proučavani, do skora se o njima nije mnogo toga znalo.

Istraživači su ispitivali emisiju X-zrakova mlaza crne rupe i došli do zaključka da ovi zraci, osim svetlosti, sadrže i čestice gvožđa i nikla. Na ovaj način je odgonetnuta jedna dugogodišnja dilema.

„Ranije smo znali da mlazovi sadrže elektrone, ali da nemaju ukupno negativno naelektrisanje. Dakle znali smo da u njima postoji i nešto pozitivno, ali nismo znali šta čini to pozitivno naelektrisanje“, kaže Džejms Miler Džons, profesor australiskog Kurtin univerziteta.
Pre ovog otkrića se pretpostavljalo da pozitivno naelektrisanje dolazi ili od pozitrona, antimaterije suprotne elektronima, ili od pozitivno naelektrisanih atoma.

„Otkrućem gvožđa i nikla je dokazano da pozitivno naelektrisanje potiče od običnih materija, a ne misteriozne antimaterije“, objašnjava Miler Džons.
Istraživanjem je, takođe, otkriveno da se čestice unutar mlazova ubrzavaju i dostižu neverovatnu brzinu od 708 miliona kilometara na čas. Pošto su atomi koji se kreću ovim brzinama znatno teži od pozitrona, energija koju oni nose je mnogo veća nego da su u pitanju pozitroni. Samim tim, zaključeno je da mlazovi raspolažu mnogo većom energijom nego što se ranije pretpostavljalo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka