Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova saznanja o meteorskom roju iznad Čeljabinska

Sećate li se roja meteorita koji je pogoio Čeljabinsk u februaru ove godine?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Poreklo, sastav, masa i putanja meteorida od koga je roj potekao su utvrđeni najnovijim naučnim istraživanjima.

Analizom putanje i sastava prikupljenih meteorita, od kojih je naveći imao čak 570 kilograma, došlo se do zaključka da je sav materijal potekao od istog tela. Najverovatnije je telo od koga su meteoriti potekli bilo 2 kilometra široki asteroid, kaže  Jiri Borovička, češki astronom koji se bavi izučavanjem asteroida. Ove pretpostavke su znatno drugačije od ranijih nagađanja da je izvorni asteroid bio širok svega 300 metara. Inače, naučnici veruju da je asteroid potekao iz pojasa asteroida čija se orbita nalazi između Marsa i Jupitera.

Osim porekla meteorskog roja, najnoviji naučni radovi objašnjavaju i kako se ceo događaj odigrao. Ogromni meteorid je počeo da se dezintegriše na visini od 40 kilometara iznad zemlje, dok se najveći deo njegove mase raspršio u prašinu i gas na visini od 27 kilometara. Deo koji se tom prilikom nije raspršio čini 13 000 tona kamenja koje je zapljusnulo ruski grad, pokazuju istraživanja.

“Srećom najveći deo kinetičke energije je apsorbovala atmosfera”, kaže Jiri Borovička.
Inače, nakon dešavanja u Rusiji se moglo čuti da se ovakvi događaji dešavaju jednom u 150 godina. Ipak, nakon prikupljanja novih podataka, naučnici smatraju da su slični događaju znatno češći i da bi ih trebalo očekivati jednom u 25 godina.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka