Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neuronske mreže iz Srbije

Program za veštačke neuronske mreže, razvijen na FON-u, osvojio prestižnu nagradu kompanije Oracle…

  Izvor: Foto: Thinkstock

Projekat Neuroph, razvijen na Fakultetu organizacionih nauka, osvojio je prestižno priznanje Duke’s Choice Award. Ovo je nagrada koju kompanija Oracle svake godine dodeljuje najinovativnijim projektima iz celog sveta rađenim na Java platformi.

Neuroph je softver za razvoj i simulaciju veštačkih neuronskih mreža, a osnivač projekta i glavni programer je dr Zoran Ševarac, docent na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Pomoću Neuropha moguće je simulirati moždane aktivnosti i pojednostavljene strukture nalik moždanim.

Projekat Neuroph predstavljen je i tokom manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“, koju je Centar za promociju nauke organizovao krajem septembra i početkom oktobra 2012. godine. Saradnici ovog projekta su pored toga učestvovali i u drugim, pre svega predavačko-tribinskim programima Centra.

Ove godine, Duke’s Choice Award dobilo je 11 projekata iz celog sveta za najkreativniju i inovativnu primenu Java tehnologije. Žiri koji dodeljuje ovu nagradu čine istaknuti predstavnici Java zajednice i vodeće svetske IT kompanije Oracle.

Ono što ovu nagradu čini jedinstvenom jeste da se na isti način razmatraju projekti pojedinaca i velikih kompanija, jer je inovacija glavni kriterijum za izbor dobitnika. Nagrade se doduljuju u San Francisku, tokom najveće svetske konferencije posvećene Java tehnologiji JavaOne.

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka