Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neptunov „izgubljeni“ mesec uočen prvi put nakon 20 godina

Mali, misterozni mesec koji kruži oko Neptuna uočen je prvi put nakon više od 20 godina.

  Izvor: Foto: SETI

Analizirajući snimke zabeležene svemirskim teleskopom Habl, naučnici instituta SETI u Kaliforniji, uočili su Naptunov mesec Naiad, koji nije primećen još od 1989. godine, kada ga je registrovala NASA-ina letelica Voyager 2.

Naučnici su do ovog otkrića došli analizirajući arhivske snimke iz decembra 2004. godine. Oni su koristili razne tehnike kako bi ublažili Neptunov sjaj, koji je oko 2 miliona puta jači od njegovog meseca, zato ga je i bilo teško uočiti.

Sada kada je mesec ponovo registrovan, javljaju se nove nedoumice. Kako snimak pokazuje, Naiad je skrenuo sa kursa, i sada se kreće ispred predviđenog puta u Neptunovoj orbiti. Naučnici pretpostavljaju da nova putanja ima veze sa Naidovom interakcijom sa jednim od drugih Neptunovih meseca, ali tačan razlog neće se znati dok se ne prikupi još podataka.

Slike iz 2004. godine, otkrivaju još neke činjenice. Voyager je zabeležio četiri luka koja okružuju Neptun, međutim novi snimci ukazuju da su dva glavna nestala, a sporedni ostali nepromenjeni. Naučnici nisu sigurni šta je tačan razlog ovih promena, ali su svesni činjenice da se one dešavaju.

„Uvek je zanimljivo pronaći nove informacije među starim podacima. Nastavljamo da istražujemo načine da pomerimo granice toga što može da se iskoristi iz ogromne kolekcije snimaka zabeleženih teleskopom Habl“, rekao je jedan od naučnika instituta SETI.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka