Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Vojadžer je napustio Sunčev sistem

Autor Ana Randjelovic
Autor Ana Randjelovic

Nasina interplanetarna sonda, prvi je objekat napravljen od strane ljudi, koji je izašao izvan granica našeg sistema…

Izvor: Zlatna ploča koja nosi „Zvuk zemlje“, prikačena je na Vojadžer 1 (Foto: Wikimedia Commons)

Naučnici kažu da instrumenti ukazuju da je sonda izašla iz mehura toplog gasa koje emituje Sunce i sada se kreće kroz svemir ka nekim drugim zvezdama.

Lansiran 1977. godine, Vojadžer 1 je prvobitno imao zadatak da proučava planete na rubu Sunčevog sistema, ali je posle toga, nastavio dalje svojim putem.

Danas je Nasina letelica udaljen skoro 19 milijardi kilometara od mesta sa koga je lansirana. Daljina je tolika da je potrebno 17 sati kako bi radio signal poslat sa Vojadžera bio primljen na Zemlji.

„Ovo je zaista velika prekretnica kojoj smo se nadali još kada smo započinjali misiju pre 40 godina. Naša letelica je ušla u međuzvezdani prostor“, kaže profesor Ed Stoun, vodeći naučnik u ovom poduhvatu.

Za Stouna i njegov tim, ovaj događaj je ravan prvom otisku stopala na Mesecu, međutim mnogi naučnici i dalje nisu ubeđeni da postoji razlog za slavlje.

Naime, kako Sunčev sistem nema jasno označene granice, teško je precizno odrediti da li je Vojadžer izašao iz našeg dvorišta ili ne. Prema podacima Nasinih stručnjaka, ovo se zapravo dogodilo još pre godinu dana, međutim, sve do sada nije bilo dovoljno dokaza koji bi podržali tezu.

Senzori na Vojadžeru pokazuju da je došlo do promene u njegovom okruženju. Podaci koji su ubedili tim da je letelica konačno uskočila u interstelarni prostor potiču sa instrumenta za merenje plazma talasa, koji mogu da zabeleže gustinu naelektrisanih čestica u Vojadžerovoj blizini.

Čitanja iz aprila i maja ove godine, kao i iz oktobra i novembra 2012, pokazala su drastičan skok u broju protona koji okupiraju svaki kubni metar prostora.

Naučnici su dugo teoretisali da bi upravo takav skok trebalo da bude zabeležen kada Vojadžer izađe iz polja uticaja magnetnog polja i vetrova čestica koje potiču sa  Sunca.

Kada je Vojadžerov tim sastavio nove podatke i uporedio ih sa informacijama koje su prikupili drugi instrumenti, izračunali su da je trenutak izlaska iz Sunčevog sistema nastupio oko 25. avgusta 2012. godine. Ovaj zaključak sadržan je u izveštaju objavljenom u časopisu Science.

Vojadžer 1 napustio je zemlju 5. septembra 1977. godine i nosi zlatnu ploču s pozdravom vanzemaljcima na 55 jezika (među kojima je i srpsko-hrvatski). Nekoliko dana kasnije isto je učinila i sestrinska letelica Vojadžer 2. Svoj primarni zadatak proučavanja Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, letelice su završile još 1989. godine.

Letelice se kreću na bazi sporog raspada radioaktivnog plutonijuma. Vojadžer 1 će ostati bez energije za svoje instrumente 2020. godine. Do 2025, ostaće bez energije u potpunosti.

Najnovije

Priroda

Nauka