Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pun Mesec zaista može da vam poremeti san

Naučnici su sada pronašli dokaze da Mesečeve mene imaju uticaj na čoveka…

  Izvor: Foto: Thinkstock

Sudija je rađena na 33 volontera koji su spavali u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Rezultati su pokazali da je za vreme punog Meseca,  volonterima trebalo više vremena da zaspe, a san je bio i lošijeg kvaliteta, uprkos tome što su ispitanici imali dobre uslove za mirno prospavanu noć, u zamračenoj prostoriji.

Zabeležen je, takođe, i pad u nivou hormona melatonina, koji se povezuje sa prirodnim ciklusima telesnog sata, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Current Biology.

Kada je mrak, telo proizvodi više melatonina, nego kada je dan. Ako smo izloženi jakoj svetlosti uveče, ili pak, ako nam svetla nedostaje tokom dana, to može poremetiti normalan ciklus proizvodnje melatonima u telu.

Ipak, rad profesora  Krisitjana Kajohena i njegovih kolega sa Univerziteta u Bazelu, sugeriše da efekat punog Meseca nije povezan samo sa svetlim noćima u tom periodu.

Lunarni ritam

Volonteri nisu bili svesni svrhe istraživanja i nisu mogli da vide Mesec iz svojih kreveta u istraživačkoj laboratoriji. Svako od njih proveo je dve noći u laboratoriji pod pažljivom prismotrom.

Istraživači su došli do zaključka da oko punog Meseca, moždane aktivnosti povezane sa snom mogu da opadnu i za trećinu.  Volonterima je bilo potrebno oko pet minuta više da zaspe, a budili bi se 20 minuta ranije, nego što je uobičajeno.

„Izgleda da lunarni ciklus utiče na san kod ljudi, čak i onda kada ne vidimo Mesec i nismo svesni njegove trenutne faze“, rekao je prof. Kajohen i dodao da se neki ljudi posebno osetljivi na Mesečeve mene.

Ova studija nije prvobitno imala za cilj da ispita uticaj Meseca na čoveka. Istraživači su zapravo slučajno došli na ideju da pregledaju prethodna istraživanja sna koja su radili i pokušaju da pronađu vezu sa punim Mesecom. To je rezultiralo studijom, koja  je uprkos malo broju ispitanika, donela značajna otkrića,  smatra  ekspert za san dr Nil Stenli.

„Postoji toliko snažno ukorenjena povezanost sa punim Mesecom u kulturi i običajima, da uopšte ne iznenađuje činjenica da ima i realnog efekta.  To je jedna od onih narodnih priča za koje uvek sumnjate da imaju koren u istini“, rekao je Stenli. „Sada je, ipak, na nauci da objasni šta je tačno uzrok poremećaja u spavanju kada je pun Mesec.“

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka