Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Plutonovi novotkriveni sateliti dobili imena Kerber i Stig

Autor Staša Miljković
Autor Staša Miljković

Posle višemesečnog glasanja, sateliti su dobili svoja imena, ali ne ona koja su se "kumovima" širom sveta najviše dopala...

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Međunarodna astronomska unija (IAU) usvojila je nazive za četvrti i peti Plutonov satelit. P4 koji je udaljen 20 kilometara dobio je ime Kerber po troglavom psu iz grčke mitologije, dok će P5, udaljen 30 kilometara, od sada biti poznat kao Stig, po mitološkoj reci koja vodi u carstvo mrtvih.

Novo kosmičko pojačanje pridružilo se porodici tri od ranije poznata Plutonova satelita – Haron, Nikt i Hidra – sva tri bogovima podzemlja grčke i rimske mitologije.

Ipak, ovakvim ishodnom nisu zadovoljni brojni učesnici javnog glasanja za nova imena satelita koje je otoreno u februaru 2013. godine. Naime, do trenutka zatvaranja mogućnosti glasanja, 450.000 glasova dovelo je do vrha liste predloge Persefona i Orfej, dok je najviše glasova dobio – Vulkan.

Profesionalni astronomi, međutim, nisu se složili sa ovim imenom – koje je, inače, predložio glumac iz Star Treka, Vilijam Šatner, poznatiji kao kapetan Džejms T. Kirk.

„Dobro je promišljena mogućnost da se dodeli ime rimskog boga Vulkana“, stoji u saopštenju SETI instituta. „Ipak, zbog toga što se ime već koristi u astronomiji, ali i zbog toga što rimski bog nije asocijativno povezan sa Plutonom, predlog je odbijen."

Plutonu je u avgustu 2006. oduzeta titula planete i svrstan je u kategoriju patuljastih planeta, što je i dalje predmet debata.

Izvor: National Geographic News

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka