Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo Dag Engelbart, izumitelj kompjuterskog miša

Vizionar čiji su izumi napravili pravu revoluciju u svetu informacionih tehnologija, preminuo je u 88. godini života.

  Izvor: Prvi prototip kompjuterskog miša napravljen prema skicama Daga Engelbart/ Foto: Wikimedia commons

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Douglas_Engelbart_in_2008.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Čovek čije izume koriste milioni ljudi svakoga dana, Dag Engelbart, preminuo je u 88. godini života. Njegov najznačajniji izum je kompjuterski miš, a radio je na razvoju ARPANET-a, preteče interneta, i video telekonferencija.

Tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada su kompjuteri zauzimali čitave prostorije a informacije su u njih unošene karticama, Engelbart je radio na razvoju svoje zamisli da će kompjuteri podstaći ljude da dele ideje i rešavaju probleme na način koji je tada bio nezamisliv.

Engelbart je kompjuterski miš izumeo šezdesetih godina. Napravio ga je od drveta i metalnih točkića, a patentirao ga je kasnih sedamdesetih, mnogo pre nego što je počeo masovno da se koristi.

Nažalost, tihi naučnik od svog revolucionarnog izuma nije zaradio mnogo novca, jer je patent istekao 1987. godine, pre nego što je uređaj ušao u masovnu proizvodnju. Procenjuje se da je od kasnih osamdesetih godina prodato više od milijardu miševa.

Engelbart je rođen 30. januara 1925. godine u Portlandu u Oregonu. Njegov otac se bavio popravljanjem radiouređaja, a majka je bila domaćica. Diplomirao je na Državnom univerzitetu u Oregonu.  

Govorio je da je njegov rad bio posvećen pojačavanju ljudskog intelekta.

Dobitnik je Lemelson-MIT nagrade 1997. godine, a nagrađen je i 2000. godine Nacionalnom medaljom za tehnologiju zbog njegovog doprinosa u stvaranju personalnih kompjutera.

Izvor:Rts.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka