Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubitelji video igrica zaista vide svet drugačije

Sati provedeni u igranju igrica ne samo da će istrenirati prste, već će uvežbati i mozak da bolje reaguje i brže procesuira vizuelne inpute, pokazuje novo istraživanje…

  Izvor: Foto: Thinkstock

„Gejmeri zaista vide svet drugačije“, kaže Greg Eplbaun, asistent profesora psihijatrije na Medicinskom fakultetu, Djuk univerziteta. „Oni su u stanju da izvuku mnogo više informacija iz prizora koji posmatraju.“

Iako je među studentima bilo teško pronaći osobe koje ne igraju igrice, za potrebe istraživanja je odabrano 125 učesnika koji su ili intenzivno okupirani video igrama, ili ih gotovo nikada ne igraju. Oni su prošli kroz niz testova u kojima su u vrlo kratkom vremenskom periodu – u trajanju od jedne desetine sekunde, na primer – bili izloženi nekom vizuelnom stimulansu koji je trebalo da zapamte.

U svim različitim vremenskim intervalima koje su učesnici imali na raspolaganju za pamćenje niza slova koji se pojavljivao pred njihovim očima, gejmeri su pokazali znatno bolje rezultate od onih koji ne igraju video igre.

I druga, ranije urađena istraživanja, pokazala su slične rezultate.

Kada su igrači posvećeni svom zadatku, a naročito oni koji vole „pucanje iz prvog lica“, oni uče da donose zaključke na osnovu procene verovatnoće ishoda – kada se na ekranu pojavi osoba, potrebno je brzo shvatiti da li je u pitanju neprijatelj ili jedan od naših.

Eplbaum objašnjava da vremenom gejmeri postaju sve bolji u obavljanju sličnih operacija.

„Potrebno im je sve manje informacija da bi došli do tačnog zaključka, a to čine i sve brže“.

Ipak, kada je u pitanju dugoročno pamćenje, igranje igrica tu nije od velike koristi. Naime svi učesnici istraživanja, podjednako su brzo zaboravljali memorisane nizove slova.

Zašto su ljubitelji igara naizgled superiorniji u proceni vizelnih stimulansa, nije još uvek detaljno razjašnjeno. Moguće je da su naučili da brže uočavaju detalje, ili su uvežbali bolje donošenje brzih odluka. Da bi odgovorili na ova pitanja, naučnici će morati da izmere moždane talase i analiziraju snimke magnetnom rezonancom, kako bi otkrili u čemu se tačno razlikuje rad mozga gejmera u odnosu na druge ljude.

Studija je objavljena u junskom broju časopisa journal Attention, Perception and Psychophysics

Izvor:ScienceDaily

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka